Så kan din kommun arbeta för att förebygga självmord
Så kan din kommun arbeta för att förebygga självmord
Varje år tar nära 1 500 personer i Sverige sitt liv. Kommunerna har en viktig roll att spela för att få ner den siffran. Här har vi samlat fakta, stöd, tips och goda exempel på hur din kommun kan arbeta suicidpreventivt.
Suicide Zeros kommunbarometer
Genom sin närhet till människor, inte minst till grupper som är särskilt utsatta när det handlar om risk för självmord, har Sveriges kommuner en viktig roll att spela i det suicidpreventiva arbetet.
Suicide Zeros kommunbarometer bygger på en enkät som skickas ut till landets alla kommuner. Frågorna i undersökningen täcker områden som har vetenskapligt stöd när det handlar om att förebygga självmord, som att ge stöd till riskgrupper, utbilda personal, genomföra insatser i skolan och åtgärda risker i den fysiska miljön. Svaren betygssätts sedan varpå kommunernas suicidpreventiva arbete rankas. Detta är det tredje året som Suicide Zero genomför undersökningen.
Vägledning för din kommun
Påverka din kommun
Kommunerna har unika möjligheter att arbeta med förebyggande insatser för alla medborgare. Du kan hjälpa till genom att påverka din kommun.
Att ge stöd till riskgrupper, utbilda personal, genomföra insatser i skolan och åtgärda risker i den fysiska miljön är exempel på åtgärder som har bevisad effekt för att förebygga självmord. Genom politiska beslut, rätt prioriteringar och ett långsiktigt och metodiskt arbete kan kommunerna rädda liv. Alla kommuner bör ha en strategi och handlingsplan för arbetet att förebygga självmord i kommunen. Gör din röst hörd och lämna in ett medborgarförslag.
Goda exempel från kommuner
Karlstads skolelever får hälsoutbildning med helhetsperspektiv
Det är lättare att bygga stabila barn än att laga trasiga vuxna. Det vet Karlstads kommun som i sina grundskolor sedan ett par år tillbaka satsar på en hälsoutbildning med helhetsperspektiv.
Vingåkers kommun stänger in tågspåren och öppnar för samtal
För andra året i rad placerar sig lilla Vingåker i Södermanland bland de kommuner som har flest suicidpreventiva åtgärder på plats. På en ort där många ungdomar tycktes sakna framtidstro och där tågspåren skär rakt igenom samhället tvingades kommunarbetarna inse att de inte hade så många andra val än att bli bäst.
Pilotstudie om Våga Fråga-e
Forskarna Annika Lexén och Lars Hansson har gjort en första större pilotstudie om effekter av Suicide Zeros utbildning Våga Fråga-e.
I Bergs kommun får alla medarbetare gå Våga Fråga
”Kan vi med hjälp av denna utbildningsinsats rädda minst ett liv så är det här en ovärderlig insats.”
Så arbetar Storuman
Storuman i Västerbotten hamnar högt i vår kommunranking (2022).
”Resultatet av de fokusgrupper vi har haft visar att beslutsstöden är vad som behövs på skolorna”
Suicide Zero har tagit fram konkreta och kostnadsfria beslutsstöd till skolor för hur de ska agera om det finns misstanke om akut självmordsrisk, allvarlig självskada och självmordsförsök samt vid fullbordat självmord.
Handlingsplan för suicidprevention i Täby kommun - så gick arbetet till
Täby kommun antog tidigare i år en handlingsplan för suicidprevention för att förebygga självmord bland unga i kommunen. Men hur har arbetet med att ta fram handlingsplanen sett ut och hur gör man? Vi har intervjuat Anna Thimgren.