Hoppa till huvudinnehållet

Testamentera en gåva till Suicide Zero

Behovet är stort

Varje år tar nära 1 500 personer i Sverige sina liv och ungefär tio gånger så många gör självmordsförsök.

 

De som tar sina liv lämnar närstående i livslång sorg. Det i sin tur kan leda till psykisk ohälsa, sjukskrivningar och förlorad livslust. Men självmord kan förebyggas och Suicide Zero arbetar för att visa på konkreta lösningar. Det är ett långsiktigt arbete och varje gåva är viktig.

 

Inkluderar du Suicide Zero i ditt testamente kommer din omtanke och ditt personliga engagemang att leva vidare och kommer andra till del. Det gör att Suicide Zero kan öka kunskapen om hur stort problemet med självmord är och hur vi på alla nivåer i samhället kan förhindra dem. En testamentesgåva från dig skulle bland annat bidra till:

  • Att förebygga psykisk ohälsa hos barn i hela Sverige, genom boken Livsviktiga snack som vi skickar ut till föräldrar som har en 9-åring i hemmet. Fakta och övningar hjälper föräldrar lära sina barn att sätta ord på sina känslor. Varje vår skickar vi boken till cirka 115 000 hem. All information finns också samlad på webbsidan Livsviktiga snack.
  • Att Suicide Zero kan utbilda vuxna i hur man kan rädda liv genom utbildningen Våga fråga. I utbildningen lär man sig att upptäcka varningstecken på psykisk ohälsa och vad man kan göra om någon vän eller kollega har det tufft. Tack vare utbildningen får tiotusentals personer varje år verktyg för att kunna agera i tid.
  • Att Suicide Zero kan sätta press på politiker, till exempel genom lokalt påverkansarbete för att alla kommuner i hela landet ska ha en konkret handlingsplan för att förebygga självmord.

 

Vad du kan ge

Om du har arvingar så har de laglig rätt till hälften av din kvarlåtenskap. Resten kan du själv välja att fördela hur du vill. Du kan till exempel välja att ge ett valfritt belopp, eller en andel av ditt arv, till Suicide Zero. Vi kan ta emot kontantbelopp, värdepapper, fastigheter och lös egendom. Suicide Zero är befriad från kapitalvinstskatt, vilket betyder att hela gåvan går oavkortat till vårt suicidpreventiva arbete.

 

Testamentesmall och mer information

Suicide Zero är medlem i branschorganisationen Giva Sverige som samlar de flesta av Sveriges insamlingsorganisationer. Giva ger ytterligare information om vad du behöver veta om du vill ge en del av din kvarlåtenskap till en ideell organisation, checklista och testamentesmall som du kan skriva ut. Läs mer på Giva Sveriges webbsida för testamenten.

 

Mer information

Kontakta Anna-Maria Broman Ek på Suicide Zero om du har frågor om testamenten:
Mail: anna-maria@suicidezero.se
Telefon: 070-890 55 94

 

Gå tillbaka till sidan om hur du kan ge en gåva till vårt arbete. 💚