Hoppa till huvudinnehållet

Fakta om självmord

Självmord har till stor del koppling till psykiatriska tillstånd, och även en del kroppsliga sjukdomar. De allra flesta med den typen av diagnoser tar dock inte sitt liv eller gör självmordsförsök. Vid självmord finns det oftast andra anledningar, som till exempel livsvillkor, livsomställningar eller tillfälligheter.

Självmord kan ses som en psykologisk olycka där en person i en situation eller under en tid upplever att hen inte orka leva när problemen ser olösliga och outhärdliga ut. Här kan du läsa mer om fakta, varningssignaler och myter om självmord. Det finns även stöd och råd att läsa för dig som lever med självmordstankar.

Har du självmordstankar?

Livet går upp och ned för oss alla. Känns det i perioder hopplöst eller meningslöst så är det viktigt att komma ihåg att det alltid finns hjälp och stöd att få. Om du har återkommande tankar på att ta ditt liv, är det viktigt att du inte håller tankarna för dig själv. Har du det tufft kan du vilja dra dig undan i tron om att du måste lösa problemen på egen hand - men genom att våga berätta för någon hur du mår kan vara första steget till att förändra din situation. Våga be om hjälp och berätta för någon i din närhet om dina tankar och hur du mår.

Myter om självmord

Det finns många myter och vanföreställningar kring självmord. Faran med dem är att de kan hindra oss från att agera på rätt sätt i allvarsamma situationer. Lär dig om fler myter här. 

Samhällsproblemet självmord

Varje år dör ungefär 1500 människor i självmord (säkra + osäkra). I statistiken döljer sig föräldrar, syskon, barn, grannar, kollegor och vänner. Varje år får tiotusentals människor beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Självmord är ett stort samhällsproblem som vi tillsammans kan göra något åt.

Fakta om psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa har länge varit ett tabubelagt ämne. Men hur vanligt är det med psykisk ohälsa och vad betyder egentligen begreppet? Läs mer om det här.

Hjälp och råd

Det finns en mängd hjälpresurser i samhället, många vill hjälpa dig som mår psykiskt dåligt. 1177 har samlat en lista med stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta anonymt och gratis via "Få hjälp". Vi på Suicide Zero har tagit fram råd och stödlistor för dig som mår dåligt eller är orolig för någon via "Råd och stödlistor".