Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj beloppAnge ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Stödlista till dig som mår dåligt

Är känsla av hopplöshet, svårt att koncentrera dig, svårt att sova, svårt att ta itu med saker, svårt att känna dig intresserad av saker som tidigare varit roliga något du kan känna igen dig i? Då kan det vara dags att söka hjälp. Ett första steg kan vara att berätta för någon du känner.

Här listar vi 7 tips om hur du kan gå tillväga för att våga berätta för någon om hur du mår. Det är inte lätt – men vi vågar lova att det kommer göra stor skillnad.

 

1. Ta ett första litet steg

Om du mår dåligt och inte berättar det för någon blir du innesluten i dig själv som i en bubbla. I den bubblan förstärks din övertygelse om att ditt mående inte kan förändras och dina problem aldrig lösas. Genom att berätta för någon om hur du mår, även om det bara är med en mening eller två, så kan du spräcka den bubblan.

 

2. En stunds vila

När du spräcker din bubbla kan du också få en stunds vila från dina tankar som mal. När du berättar för någon om hur du mår blir det möjligt att skapa en distans till ältande tankemönster; som att kliva ut ur den mörka världen och för en stund istället ta sällskap med en medmänniska.

 

3. Skifta perspektiv

Genom att berätta för någon om ditt mående kan du få hjälp att skifta perspektiv. Det kan vara så att du får en chans att se dig själv utifrån, eller så kan den du pratar med bidra med egna kunskaper och erfarenheter som kan vara hjälpsamma. Ofta leder det till att det blir möjligt att se att dina tankar och känslor just nu inte är de sanna och eviga. De finns där, men de definierar inte dig.

 

4. Formulera problem

När du berättar för någon om hur du mår behöver du sätta ord på och beskriva de problem du upplever. På så vis blir problemen mer konkreta och därmed mer möjliga att lösa, eller få hjälp att lösa, små steg i taget.

 

5. Att hitta tillbaka

Att befinna sig i en destruktiv tankevärld under en lång tid är väldigt tröttande och hämmande. När du är utmattad är det svårare att få syn på sådant som du tidigare tyckte var värdefullt i livet. Om du pratar med någon kan ni tillsammans titta på vad du gillade att göra och hur det stegvis går att hitta tillbaka till det. Kanske går det också att prova att göra aktiviteterna du gillade på nya vis?

 

6. Ha självmedkänsla

När vi mår dåligt är vi ofta mer dömande mot oss själva än vad vi skulle vara mot en vän. Då behöver vi vända på perspektivet och påminna oss om hur vi skulle möta en närstående som mår dåligt och har det svårt.

 

Exempel:

– Vill du inte belasta någon med hur du mår? Skulle du själv vilja att någon du bryr dig om lät bli att berätta att den har det svårt?

– Talar du (eller snarare dina kritiska tankar) ofta om för dig själv hur misslyckad du är? Skulle du låta en vän prata om sig själv på det viset?

 

När du berättar för någon om hur du mår blir det lättare att upptäcka den här typen av nedvärderande förhållningssätt (eller självhat som det också kallas) – och därmed ge dig möjlighet att börja vara snällare mot dig själv.

 

7. Professionellt stöd

Om du får tankar om att skada dig själv eller att ta ditt liv och om du börjar gå vidare till tankar på hur du skulle kunna göra behöver du söka professionell hjälp. Om det känns övermäktigt att göra det själv, be någon i din närhet om hjälp. Här finns en lista på aktörer som erbjuder stöd.

 

Vid akut kris, ring alltid 112. Här hittar du kontaktuppgifter till olika stödlinjer och andra resurser.

 

Många av dem som överlevt ett självmordsförsök frågar sig efteråt: ”Hur kunde jag tänka så?”. Världen blir inte bättre för att du försvinner. Den blir sämre.