Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj beloppAnge ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

När någon i ens närhet inte mår bra

Att agera och våga fråga är två viktiga saker när någon i din närhet mår dåligt. Här har vi samlat tips på hur man kan gå till väga om du själv eller en person i din närhet mår psykiskt dåligt och behöver stöd.

Att hjälpa någon – fem konkreta tips

  1. Vänta inte på ”rätt tillfälle”. Ta oron på allvar och agera nu. Alla tidpunkter är bra. Ring, skicka ett sms eller ses
  2. Lyssna på magkänslan. Agera utifrån vad du vet om personen och hur du själv hade velat bli bemött i samma situation.
  3. Avsätt tid och lyssna. Var beredd på att det kan ta tid. Ha inte en färdig idé om vad personen behöver. Lyssna och försök förstå.
  4. Förbered dig på dina känslor. Under samtalet kan du bli rädd eller känna dig tom, ledsen och arg. Det är naturligt. Du kan också behöva söka stöd och hjälp
  5. Ta hjälp. Ibland räcker det inte med ditt stöd. Då är det viktigt att du uppmuntrar och stöttar personen att söka professionell hjälp.

Fler råd och tips på hur du kan hjälpa

Illustration hög grönt hjärta

Mer information och stöd

Här hittar du stöd om du själv mår dåligt eller är orolig för någon i din närhet. Här finns även beslutstöd och rutiner för för dig som arbetar inom skola, socialtjänst och idrottsverksamhet samt råd till olika yrkesgrupper.

En guide som kan rädda liv

Våga fråga Pocket är vår kortaste utbildning. Guiden lär dig det viktigaste på bara 20 minuter. Den består av sex avsnitt och filmer som du kan läsa och titta på i mobilen eller vid datorn. Utbildningen är gratis och passar alla som vill lära sig mer om hur man kan agera när någon mår dåligt och har självmordstankar.