Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj beloppAnge ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Utbilda många

Att prata om hur vi mår är det mest förebyggande vi kan göra – det kan rädda liv. Samtidigt är det inte så lätt att veta vad man kan säga och fråga i mötet med någon man är orolig för. Våga fråga-e är en gedigen e-utbildning som ger grundkunskap om hur vi tillsammans förebygger självmord.

Våga Fråga-e är framtagen för att stora organisationer med många medarbetare ska kunna utbilda på egen hand. Syftet med Våga fråga-e är att ge deltagaren grundläggande kunskap om vad man kan göra om man misstänker att någon i ens närhet har det tufft och har tankar på att ta sitt liv.

Fakta

En utbildning i två delar

Del 1
Första delen är digital som deltagarna genomför på egen hand. Denna del av utbildningen tar ungefär 60 min att genomföra.

Del 2
Andra delen av utbildningen sker på ett gemensamt möte där man övar på det man lärt sig i del 1 och framförallt övar på att samtala. Del 2 leds av en samtalsledare från egna organisationen. Övningstillfällena kan till exempel genomföras på APT-möten. Denna del av utbildningen tar ca 90 minuter att genomföra.

Samtalsledare

Organisationen utser en person till samtalsledare vars uppgift är att leda övningstillfällena i del 2. Som stöd till den personen finns material att ladda ner för att skapa struktur i mötet.

Samtalsledaren förväntas inte vara expert inom självmordsprevention, men bör ha erfarenhet av att leda kollegiala möten, MI-kunskap eller jobba med liknande frågor samt vara beredd på att samtala om saker som kan vara känsliga.

Praktisk information

  • Målgrupp: Kommuner, stora organisationer och företag som önskar utbilda många och långsiktigt.
  • Pris: Kostnadsfri
  • Plattform: E-utbildningen implementeras som ett SCORM-paket (standard 1.2) i organisationens egna lärplattform/LMS.

Vill du testa e-utbildningen?

Ibland är det enklare när man själv kan testa hur det fungerar, tveka inte att höra av dig till oss om du vill testa.

Pilotstudie om Våga fråga-e

Tillsammans med professor Lars Hansson, har docent Annika Lexén gjort en första större pilotstudie om effekterna av Suicid Zeros Våga Fråga-e utbildning.