Hoppa till huvudinnehållet

Utbilda många

Att prata om hur vi mår är det mest förebyggande vi kan göra – det kan rädda liv. Samtidigt är det inte så lätt att veta vad man kan säga och fråga i mötet med någon man är orolig för. Våga fråga-e är en gedigen e-utbildning som ger grundkunskap om hur vi tillsammans förebygger självmord.

Våga Fråga-e är framtagen för att stora organisationer med många medarbetare ska kunna utbilda på egen hand. Syftet med Våga fråga-e är att ge deltagaren grundläggande kunskap om vad man kan göra om man misstänker att någon i ens närhet har det tufft och har tankar på att ta sitt liv.

Fakta

En utbildning i två delar

Del 1
Första delen är digital som deltagarna genomför på egen hand. Denna del av utbildningen tar ungefär 60 min att genomföra.

Del 2
Andra delen av utbildningen sker på ett gemensamt möte där man övar på det man lärt sig i del 1 och framförallt övar på att samtala. Del 2 leds av en samtalsledare från egna organisationen. Övningstillfällena kan till exempel genomföras på APT-möten. Denna del av utbildningen tar ca 90 minuter att genomföra.

Samtalsledare

Organisationen utser en person till samtalsledare vars uppgift är att leda övningstillfällena i del 2. Som stöd till den personen finns material att ladda ner för att skapa struktur i mötet.

Samtalsledaren förväntas inte vara expert inom självmordsprevention, men bör ha erfarenhet av att leda kollegiala möten, MI-kunskap eller jobba med liknande frågor samt vara beredd på att samtala om saker som kan vara känsliga.

Praktisk information

  • Målgrupp: Kommuner, stora organisationer och företag som önskar utbilda många och långsiktigt.
  • Pris: Kostnadsfri
  • Plattform: E-utbildningen implementeras som ett SCORM-paket (standard 1.2) i organisationens egna lärplattform/LMS.

Vill du testa e-utbildningen?

Ibland är det enklare när man själv kan testa hur det fungerar, tveka inte att höra av dig till oss om du vill testa.

Pilotstudie om Våga fråga-e

Tillsammans med professor Lars Hansson, har docent Annika Lexén gjort en första större pilotstudie om effekterna av Suicid Zeros Våga Fråga-e utbildning.