Så kan din arbetsplats förebygga självmord
Att prata om hur vi mår är det mest förebyggande vi kan göra – det kan rädda liv. Samtidigt är det inte så lätt att veta vad man kan säga och fråga i mötet med någon man är orolig för. Våga fråga-e är en gedigen e-utbildning som ger grundkunskap om hur vi tillsammans förebygger självmord.
Våga Fråga-e är framtagen för att stora organisationer med många medarbetare ska kunna utbilda på egen hand. Syftet med Våga fråga-e är att ge deltagaren grundläggande kunskap om vad man kan göra om man misstänker att någon i ens närhet har det tufft och har tankar på att ta sitt liv.
Implementeringsstöd
Av erfarenhet vet vi att ju mer förberedd man är som arbetsplats och medarbetare inför en utbildningsinsats desto bättre kan man ta till sig kunskapen och på vis ökar också möjligheten att kunskapen lever vidare.
För att underlätta arbetet med Våga fråga-e har vi tagit fram några olika verktyg som syftar till att underlätta den processen. Det vi kan erbjuda i form av stöd hittar du här nedan.
Dokument att ladda ner
För att kunna implementera Våga fråga-e vill vi försäkra oss om att ni som organisation har gjort de åtgärder som behövs för att arbetet med e-utbildningen ska bli så bra som möjligt. Här nedan finns det material som ni behöver för att starta er process.
Kravspecifikation
Här hittar du de krav som behöver uppfyllas för att ni som arbetsplats ska kunna implementera Våga fråga-e.
Projektplan
Fyll i projekt- och tidplan och skicka in till oss för godkännande. Planen är framtagen som ett hjälpmedel i er planering.
Q&A - projektplan
Här hittar du tips på vad du kan tänka på när du planerar er implementering av Våga fråga-e.
Pilotstudie om Våga fråga-e
Tillsammans med professor Lars Hansson, har docent Annika Lexén gjort en första större pilotstudie om effekterna av Suicid Zeros Våga Fråga-e utbildning.