Suicide Zeros ambassadör Mattias Sunneborn har dragit igång ett nytt projekt. Genom friidrottsträning ska seniorer få hjälp att stärka sin psykiska hälsa – och alla kan vara med. ”Friidrottsträning är den perfekta träningen för äldre, som kan leda till att man blir gladare och friskare på köpet.”
Mattias Sunneborn är sedan 2014 ambassadör för Suicide Zero. Samma år berättade han i tv-programmet ”Mästarnas mästare”, för första gången, om sin pappas självmord. Responsen blev enorm och Mattias kände att han ville lära sig mer och samtidigt hjälpa andra som varit med om samma sak.
Min pappa tog livet av sig när jag var 15 och jag hade ljugit hela livet om orsaken till varför han dog. Det var en enorm lättnad att äntligen berätta om det. Genom att bli ambassadör i Suicide Zero ville jag hjälpa andra i samma situation. För är det något jag har lärt mig under de här drygt fem åren så är det att det är helt nödvändigt att prata om det här svåra som vi upplevt, säger Mattias Sunneborn.
Nu är Mattias engagerad i ett nytt projekt, 08fri.Masters, som syftar till att främja äldres psykiska hälsa – genom friidrottsträning. Projektet drivs med stöd av Region Stockholm och Mattias, som själv är både EM- och VM-medaljör i längdhopp, är ansvarig för verksamheten tillsammans med Jenny Åkervall, författare, politiker och tvåfaldig medaljör i senaste Veteran-VM i friidrott.
Vi vet att psykisk ohälsa bland äldre ökar och att självmordstalen är höga. Ett sätt att försöka motverka detta är att bjuda in seniorer till kostnadsfri friidrottsträning. För vi vet ju också, genom en massa forskning, att fysisk träning stärker den psykiska hälsan, säger Mattias.
Vår satsning på äldre genom 08fri.Masters är en del i arbetet att förbättra den psykiska hälsan i regionen överlag och engagemanget hos Jenny och Mattias spelar en stor roll för att vi vill satsa på projektet. De vill öka både den fysiska och psykiska hälsan i den äldre gruppen och det är väl känt att till exempel att ofrivillig ensamhet, som projektet också jobbar för att motverka, innebär högre risk för såväl depression och suicid som hjärtinfarkt, stroke och demens, säger Johanna Lindberg på Enheten för hälsoutveckling, Region Stockholm.
Livsviktig träning
08fri.Masters vänder sig till alla över 35 år, men med ett särskilt fokus på de över 65. Man erbjuder en rad kostnadsfria aktiviteter, som test av olika friidrottsgrenar, intervall- och styrketräning och föreläsningar. Instruktörerna är utbildade för att särskilt kunna träna äldre personer och varje träning anpassas efter deltagarna.
I veckan ska vi till exempel ha ett cirkelträningspass på Bosön [på Lidingö i Stockholm] och då kan varje övning utföras på tre nivåer. Var och en väljer det som passar bäst, säger Mattias.
Att forskningen är säker på sin sak, nämligen att fysisk träning hjälper den som vill hålla sig psykiskt frisk, är en sak. Men både Mattias och Jenny har personliga erfarenheter av vad träning kan göra när man mår psykiskt dåligt – och kanske är den erfarenheten starkare än alla studier som finns.
Jag kan ärligt säga att min träning har räddat livet på mig. Om jag inte hade tränat under perioden efter att pappa dött så hade jag inte överlevt. Jag har fortfarande som rutin att ta en promenad varje morgon och träna lite hårdare tre gånger i veckan, säger Mattias.
Jag har tidigare lidit av generaliserad ångest, ganska tydligt kopplat till barnafödande. Träningen har alltid varit en livlina under sådana perioder och hjälpt mig oerhört mycket, säger Jenny Åkervall.
En annan viktig ingrediens i projektet är den sociala aspekten. Som äldre blir man lättare isolerad och att få komma ut och träffa andra kan betyda mycket för måendet.
Vi lägger alltid tid på det sociala under träningarna. Man ska hinna prata och skratta, kanske ta en kaffe ihop. Att vara en del i ett sammanhang är viktigt och är det någon som hoppar över ett tillfälle så talar vi om för den personen nästa gång att hon eller han var saknad. Det märks att många blir glada över att höra det, säger Mattias.