Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj beloppAnge ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Malou efter tio vinner Suicide Zeros pris för bästa rapportering om självmord 2018. Foto: Zu-Yon Han/Suicide Zero

Malou efter tio vinner Suicide Zeros pris för bästa rapportering om självmord 2018

10 ‪sepember‬ 2019

Malou efter tio tar i dag emot Suicide Zeros årliga pris ’Pris för bästa rapportering om självmord’. Hedersomnämnanden går till journalisterna Peter Ferm (Helsingborgs Dagblad) tillsammans med Peter Herkel (Sydsvenskan) och Andreas Häggström (Expressen). Syftet med priset, som instiftades 2015, är att fler ska rapportera om självmord på ett ansvarsfullt sätt.

Så här lyder juryns motivering till årets vinnare som får prissumman på 10 000 kr:

Malou efter tio har under en vecka belyst temat ’män och självmord’. Rapporteringen har på ett ansvarsfullt sätt ökat kunskapen om att män är den mest utsatta gruppen och står för 70 procent av de cirka 1 500 självmord som begås varje år. På ett varsamt och respektfullt sätt hörs anhöriga i reportagen, som väcker stor eftertanke och minskar stigmat och rädslan kring självmord.

Vi är jätteglada och tacksamma för det här priset då det går hand i hand med vad vi vill kunna åstadkomma. Vi har märkt att väldigt tabubelagda ämnen får personer att känna att de inte är ensamma. I det här fallet blev vi väldigt överraskade över att det är 70 procent män som begår självmord varje år. Det väckte väldigt många frågor hos oss. Vi bestämde oss dels för att prata med anhöriga, dels ta upp hur man förhindrar att människor tar sina liv. Ofta handlar det om ögonblickshandlingar som faktiskt kan förhindras av närstående. Det var viktigt för oss att få ut det här då det inte drabbar enskilda – det här är ett väldigt stort folkhälsoproblem som vi måste kunna förhindra, säger Malou von Sivers.

Bristfällig rapportering

Trots att regeringen beslutade om en nollvision för självmord för över tio år sedan så står statistiken i princip helt stilla. Journalister har en viktig uppgift att rapportera om självmord men på grund av bland annat den åttonde pressetiska regeln som säger ’att man ska iaktta stor försiktighet vid publicering av självmord’ så berättas det fortfarande för lite. Konsekvensen av alla suicid resulterar i ofattbart lidande, sjukskrivningar, depressioner och annan psykisk ohälsa för över tiotusentals anhöriga varje år.

Vi är glada att de bidrag som kommit in belyser problematiken kring självmord utifrån olika perspektiv. Även om fler har blivit bättre på att rapportera kring suicid så görs det för lite. Med detta pris hoppas vi inspirera och få fler att sätta självmord på agendan, säger Anna-Maria Broman Ek, verksamhetsansvarig Suicide Zero.

Hedersomnämnanden

Juryn ger även hedersomnämnanden till journalisterna Peter Ferm (HD) och Peter Herkel (Sydsvenskan). Juryns motivering lyder:

Helsingborgs Dagblad (Peter Ferm) och Sydsvenskan (Peter Herkel) har publicerat en artikelserie om hur självmord drabbar samhället med fokus på personer som på olika sätt behöver hantera detta i sina yrkesroller; poliser, lokförare eller vårdpersonal. Artiklarna lyfter en grupp människor som sällan får utrymme att berätta om sina upplevelser, men som i allra högsta grad berörs. Journalisterna Peter Ferm och Peter Herkel har på ett ambitiöst sätt lyft problematiken att självmord drabbar många fler än anhöriga.

Jag arbetar mycket med så kallad blåljus-rapportering och stöter då och då på självmord. Men jag hade aldrig tidigare gått på djupet på det här sättet och mer nära skildrat de omedelbara konsekvenserna. Det var intressant, skrämmande och efter hand kändes det också alltmer angeläget att beskriva den här verkligheten som inte så ofta uppmärksammas, säger Peter Ferm, reporter Helsingborgs Dagblad.

Det är en stor ära att få detta hedersomnämnande för vår artikelserie. Elogen bör gå till de personer som delat med sig av sina berättelser till oss: Småbarnspappan Adam som överlevde sitt självmordsförsök. Lokföraren Thomas om att ställas inför frågan i sitt yrke. Polisen Hampus om hur man övertalar någon att inte ta livet av sig. Och många, många fler. Med deras berättelser hoppas vi att öka kunskapen om suicid och psykisk ohälsa i samhället, säger Peter Herkel, reporter Sydsvenskan.

Även Expressen får ett hedersomnämnande:

Expressens två artiklar av Andreas Häggström på temat ’Vi som blev kvar’ framhäver två familjers berättelser på ett vördnadsfullt och berörande sätt. Trots rädsla bland journalister att rapportera kring suicid så lyckas Andreas skildra de två unga personernas kamp och konsekvensen för deras anhöriga på ett personligt sätt, utan att vara för närgången. Expressen lyfter därmed ett av Sveriges största samhällsproblem som berör fler än tiotusentals varje år.

Det känns verkligen, verkligen kul att bli hedersomnämnd. Det är ett ämne som ligger mig nära hjärtat, i flera lager, och som jag hela tiden har velat belysa på ett omsorgsfullt men samtidigt närgående och naket vis utan krusiduller. Det är alltid en utmaning att skriva om självmord. Men det behöver skrivas om det och jag är tacksam för att jag jobbar på en tidning som låter sina journalister skriva om ämnen som de själva brinner för, säger Andreas Häggström, journalist Expressen.

I juryn:

Alfred Skogberg – tidigare generalsekreterare Suicide Zero, Karin Schulz – generalsekreterare Mind, Gergö Hadlaczky – suicidforskare och verksamhetschef NASP, SLSO, Beatrice Johansson – informatör, NASP, Michael Westerlund – suicidforskare, Inger Händestam – förbundsordförande SPES

Vinnare av ’Pris för bästa rapportering om självmord 2017’

Läs mer om hur vi arbetar för att minska självmord

Läs mer om vilka områden vi anser behöver förbättras