Fördjupningsmaterial
Här har vi samlat inspelade föreläsningar och webbinarier, samt länkar till webbsidor och material som kan vara användbara inom området barn och unga och psykisk hälsa.
Hur kan man prestera och samtidigt må bra?
Inspelat webbinarium. Att prestera är ju en väldigt stor del av vad idrotten går ut på och även något som får oss att växa som människor. Att prestera och lära oss nya saker är roligt och utvecklande. Men hur gör vi för att samtidigt må bra och inte riskera att utveckla exempelvis prestationsångest? Psykolog Assar Hellström från Mindler delar här med sig av kunskap och konkreta tips som du som tränare och ledare kan använda dig av.
Autism och ADHD - hur kan vi anpassa idrotten på bästa sätt?
Inspelat webbinarium. Idrott är extra viktigt för barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar visar forskning. Men hur ska du som tränare och ledare tänka kring detta och på bästa sätt anpassa träningen? Psykolog Assar Hellström från Mindler delar med sig av kunskap och konkreta tips som du som tränare och ledare kan använda dig av.
Länktips
Här kan du som vill få fördjupad kunskap hitta länkar till material som kan vara användbara.
Riksidrottsförbundet. Idrottspsykologi - prestation och hälsa
Webbplatsen kan användas för att få ökad kunskap om ämnen kopplade till idrottspsykologi, samt var hjälp finns att få för dina aktiva.
NPF
En inspirationsskrift för aktivitetsledare inom idrotten med fokus på ADHD, Autism och andra NPF-diagnoser.
Livsviktiga snack
Barn som kan prata om känslor mår bättre! Livsviktiga snack handlar om nyttan och glädjen av att kunna uttrycka hur man mår och be om hjälp när man behöver det. Forskning visar nämligen att barn som kan det löper mindre risk för bland annat depression och självmord längre fram i livet. Materialet är primärt till för dig som möter barn mellan 9 och 12 år.
Om ätstörningar - Material från föreningen Fris & Fri
Ätstörningar drabbar både pojkar/män och flickor/kvinnor i alla åldrar, även om unga anses vara en särskilt stor riskgrupp. Ofta syns inte utanpå och därför är det viktigt att du som tränare och ledare vet vilka varningssignaler du behöver vara observant på. Du får också tips på hur du kan prata med någon som du är orolig för.
Diagnoser (PDF)
Varningstecken (PDF)
Samtalstips (PDF)
Kompletterande samtalstips (PDF)
Frisk & Fri erbjuder utbildningar
Frisk & Fri erbjuder anpassade utbildningar för dig som tränare inom en idrottsförening eller på gym. Målet är att ge dig kunskap om ätstörningar, samt hur du och din organisation kan skapa ett hälsosamt träningsklimat och skapa förutsättningar för att färre ska drabbas. Följ länken och läs mer på Frisk & Fri.