Utbilda många
Att prata om hur vi mår är det mest förebyggande vi kan göra – det kan rädda liv. Samtidigt är det inte så lätt att veta vad man kan säga och fråga i mötet med någon man är orolig för. Våga fråga-e är en gedigen e-utbildning som ger grundkunskap om hur vi tillsammans förebygger självmord.
Våga Fråga-e är framtagen för att stora organisationer med många medarbetare ska kunna utbilda på egen hand. Syftet med Våga fråga-e är att ge deltagaren grundläggande kunskap om vad man kan göra om man misstänker att någon i ens närhet har det tufft och har tankar på att ta sitt liv.
Nu finns den även som Våga fråga-e Äldre, för dig som arbetar med och möter äldre i din yrkesroll.
Fakta
En utbildning i två delar
Del 1
Första delen är digital som deltagarna genomför på egen hand. Denna del av utbildningen tar ungefär 60 min att genomföra.
Del 2
Andra delen av utbildningen sker på ett gemensamt möte där man tillsammans övar på att ställa oftast svåra frågor. Del 2 leds av en person från den egna organisationen. Övningstillfällena kan till exempel genomföras på APT-möten. Denna del av utbildningen tar ca 90 minuter att genomföra.
Den som ska leda del 2
Organisationen utser en person vars uppgift är att leda övningstillfället i del 2. Som stöd till den personen finns en 30 min digital utbildning vars syfte är att rusta personen i sin roll. Till sin hjälp finns även en PPT med tillhörande kompendium att ladda ner för att skapa struktur i mötet. Det finns även manuskort att ta hjälp vi om så önskas.
Personen som håller i del 2 förväntas inte vara expert inom självmordsprevention, men bör ha erfarenhet av att leda kollegiala möten eller jobba med liknande frågor samt vara beredd på att samtala om saker som kan vara känsliga.
Praktisk information
- Målgrupp: Kommuner, företag och stora organisationer som önskar utbilda många och långsiktigt.
- Pris: Kostnadsfri
- Plattform: E-utbildningen implementeras som ett SCORM-paket (standard 1.2) i organisationens egna lärplattform/LMS.
Dokument att ladda ner
För att kunna implementera Våga fråga-e vill vi försäkra oss om att ni som organisation har gjort de åtgärder som behövs för att arbetet med e-utbildningen ska bli så bra som möjligt. Här nedan finns det material som ni behöver för att starta er process.
Kravspecifikation
Här hittar du de krav som behöver uppfyllas för att ni som arbetsplats ska kunna implementera Våga fråga-e.
Projektplan
Fyll i projekt- och tidplan och skicka in till oss för godkännande. Planen är framtagen som ett hjälpmedel i er planering.
Q&A - projektplan
Här hittar du många tips på vad du kan tänka på när du planerar er implementering av Våga fråga-e.
Pilotstudie om Våga fråga-e
Tillsammans med professor Lars Hansson, har docent Annika Lexén gjort en första större pilotstudie om effekterna av Suicid Zeros Våga Fråga-e utbildning.