Hjälp och råd
Hjälp och råd
Stödlistor till dig som:
När någon i ens närhet inte mår bra
Det kan vara svårt att prata med någon som mår dåligt, har tankar på att ta sitt liv eller kanske mist en närstående i självmord. Att våga fråga och agera är viktigt, men hur gör man? Här har vi samlat konkreta råd och tips på hur du kan gå till väga om en person i din närhet mår psykiskt dåligt och behöver stöd.
Beslutsstöd/rutiner och akuta åtgärder för:
För dig som arbetar inom, som eller med:
Politiker
Här tipsar vi politiker om vad som krävs och vad de kan göra konkret för att arbeta suicidpreventivt.
Kommun
Sveriges kommuner har en viktig roll att spela för förebygga självmord. För att hjälpa dem med detta har vi samlat fakta, stöd, tips och goda exempel på hur de kan arbeta suicidpreventivt.
Journalist
Genom bra rapportering kan media bidra till att öka kunskapen om suicid och förändra negativa attityder gentemot psykisk ohälsa. På de här sidorna kan du få tips och stöd i din rapportering om självmordsfrågan och om Suicide Zero.
Barn och unga
Självmord är idag den vanligaste dödsorsaken bland unga mellan 15 och 24 år. Varje år försöker fler än 5 000 unga att ta sina liv. I många åldersgrupper har vi de senaste åren sett en minskning av självmordstalen – men det gäller tyvärr inte för unga.
Kundtjänst
Vi har senaste tiden fått ett ökat antal förfrågningar om kunskap kring att hantera självmordshot i kundtjänstsamtal. Hur kan personal i olika sorters kundtjänster eller på kontaktcenter hantera dem? Vad kan man säga och hur ska man uttrycka sig?
Räddningstjänst
Den här sidan med tillhörande material riktar sig till er som jobbar inom räddningstjänsten. Här hittar du bland annat en presentation med talarmanus och dekaler för era utryckningsfordon.