Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj belopp



Ange ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Filippa Gagnér Jenneteg och Susanne Tell
Jan Beskow är psykiatriker och forskare. Filippa Gagnér Jenneteg och Susanne Tell är båda folkhälsovetare. De har skrivit boken Handbok för livkämpar.

Handbok för livskämpar

10 ‪januari‬ 2019

I höstas släpptes en självhjälpsbok för människor med självmordstankar. De tre författarna har alla jobbat på Suicidprevention i Väst i Göteborg. Jan Beskow är psykiatriker och forskare. Filippa Gagnér Jenneteg och Susanne Tell är båda folkhälsovetare.

Jag och Filippa har egna erfarenheter av suicidalitet och Jan har förlorat en närstående. Vi såg att den här typen av bok - en konkret handbok som riktar sig direkt till den som mår dåligt och plågas av tankar på att ta sitt liv – inte fanns på marknaden. Lika starkt kände vi alla tre att den behövde finnas. När vi fick nys om varandras tankar så kände vi att vi lika gärna kunde skriva en bok ihop istället för tre olika böcker, berättar Susanne Tell.

Susanne Tell och Filippa Gagnér Jenneteg önskar själva att det hade funnits en handbok när de mådde som sämst. Detta är den första som riktar sig med direkta verktyg till den suicidale. En bok som ger kunskap, tips och metoder för problemlösning i stunder när tunnelseende gör det extra svårt att hitta ut ur mörkret.

Det är så konstigt att man ofta inte pratar direkt till personer som tänker på självmord, utan pratar om personer. Den här boken är skriven med ett inifrån-perspektiv eftersom vi har suttit i denna situation själva och den innehåller många konkreta tips. ”Det här upplevde jag, det här fungerade för mig”. Sedan är det är klart att vi smyger in en del fackkunskap också eftersom vi jobbar med det, säger Susanne Tell.

Hon påpekar även att det är viktigt att råd som dessa inte blir för klämkäcka.

För vissa uppstår självmordstankar under en episod i livet då man mår riktigt dåligt, kanske under en livskris. Till exempel i samband med en skilsmässa. För många andra är suicidtankar något man levt med under längre tid och då kan det bli som ett slag i ansiktet när man får höra att ”jodå om du bara härdar ut nu någon månad till så blir allting bra” Det är inte säkert att man känner så om man har levt med det här under många år.

Boken innehåller också ett kapitel som vänder sig till närstående med råd som ”det är bättre att göra något än att fastna i rädslan för att göra fel” och ”för att kunna vara ett bra stöd för någon annan måste du också ta hand om dig själv”.

Närstående är en otroligt stor och viktig grupp och det behövs mer kunskap för att människor ska känna sig trygga och inte vara rädda att göra fel. Vi kan alla göra skillnad, man behöver inte vara expert för att göra det.

Susanne Tell poängterar att det inte är farligt att tänka på självmord, det är farligt om det går till handling. Därför är det viktigt att prata om att självmordstankar är så vanligt. Hon nämner folkhälsoenkäten 2016 om suicidtankar som finns på Folkhälsomyndighetens hemsida. Nästan tre procent av befolkningen i åldern 16–84 år uppgav att de har haft suicidtankar under det senaste året. 49 procent av de som uppgav att de haft suicidtankar de senaste 12 månaderna var yngre än 30 år.

Det är svindlande siffror men ändå pratar vi så lite om det. Och lär oss så lite om det i skolor. Vi har inte kunskapen och det behöver vi verkligen ändra på. För det är inte farligt att ha självmordstankar och det är jätteviktigt att vi berättar om dem, både för vårt eget måendes skull men också för hela samhället. Det är så många som är drabbade och kan vi prata om det och göra någonting åt det så behöver det inte gå längre än så. Boken tar upp att självmordstankar inte är någonting farligt utan att det är en reaktion, kroppen signalerar att någonting är fel. Ta signalen på allvar. Lyssna på dig själv, vad är det som inte stämmer i ditt liv. Är det för hög belastning eller har det hänt någonting? Var inte rädd utan sök hjälp och prata med människor.

Tanken med boken har också varit att förmedla hopp och författarna ville därför ha en livfull layout. Mycket arbete har lagts på att göra boken lätt att läsa. Många som mår dåligt och är låga på energi kan ha svårt att koncentrera sig på att läsa långa, tunga böcker.

Vår målsättning har varit att språket ska vara enkelt och att boken ska kännas luftig. Det finns sammanfattande punkter i början av varje kapitel som kan vägleda i läsandet och underlätta om man inte orkar läsa allt. Vi har jobbat med tilltalet för att budskapet ska vara lätt att ta till sig. Vi har också försökt att hålla priset nere och uppskattar att biblioteken börjar snappa upp boken.

Så här långt har de fått många positiva reaktioner på boken, så som ”äntligen, den här boken har jag saknat i mitt arbete”. Vi på Suicide Zero kan varmt rekommendera den.

Tre tips till livskämpar

1) Du är inte ensam.

– Det är lätt att känna sig ensammast i hela världen när man sitter mitt i det. Men man är inte ensam. Suicidtankar är vanligt. Om man tänker på hur vanligt det är och hur många som någon gång tänkt samma tankar som en själv, blir det lättare att minska känslan av ensamhet, säger Susanne Tell.

2) Det finns hopp i att saker ändras.

– Livet är inte statiskt. Inte ditt mående heller. Det går upp och det går ner och det gör det för alla. Det kommer ny kraft. Kanske inte så snabbt som vi hade önskat, men förändring sker.

3) Det finns en framtid även för dig.

– Vi kan inte säga att allt kommer att lösa sig, men vi kan säga att mycket löser sig för väldigt många människor och vi tror att det kommer göra det även för den personen. Kanske inte på det sätt man först tänkte, kanske blir det på ett annat sätt. Kämpa för att ditt framtida jag ska få en chans att uppleva det.

Tips dig som är närstående

  • Våga fråga
  • Våga lyssna
  • Förmedla hopp
  • Fråga om igen
  • Ta hand om dig