Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj beloppAnge ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Staffan Nylund är 30 år och bor i Österbotten i Finland med sambo och deras son som snart är tre år. Staffan har levt med psykisk ohälsa mer eller mindre i hela sitt liv men det har varit värst de senaste tio åren.
Staffan Nylund är 30 år och bor i Österbotten i Finland med sambo och deras son som snart är tre år. Staffan har levt med psykisk ohälsa mer eller mindre i hela sitt liv men det har varit värst de senaste tio åren.

”När jag väl fick rätt hjälp slutade jag skämmas”

17 ‪januari‬ 2019

Staffan Nylund är 30 år och bor i Österbotten i Finland med sambo och deras son som snart är tre år. Staffan har levt med psykisk ohälsa mer eller mindre i hela sitt liv men det har varit värst de senaste tio åren. Men när han fick hjälp slutade han skämmas och i dag är han öppen med hur han mår.

Kan du berätta om bakgrunden till varför du mådde dåligt?

— Det började redan i lågstadiet där jag blev mobbad och utfryst. Den osäkerhet som mobbningen medförde tog jag med mig in i tonåren och sedan i vuxenlivet. När jag skulle in i lumpen drabbades jag för första gången av en kraftig panikångestattack. Jag avslutade värnplikten efter första dagen. Några år senare kom den stora kraschen. Jag for in i väggen och blev sängliggande med en gigantisk depression. Mitt liv varvades av perioder med depressioner och desperata försök att ta mig tillbaka till arbetslivet. Men det slutade alltid med att jag fick en otrolig ångest. Allt detta gjorde att mitt självförtroende försvann. Jag skämdes något otroligt för att jag mådde dåligt. Jag isolerade mig och sjönk allt lägre ner.

Vad var vändningen för dig?

— Vändningen kom när jag äntligen fick vård av psykiatrin och påbörjade terapi. Innan hade jag bara gått hos allmänläkare som skrev ut olika antidepressiva mediciner och skickade hem mig. När jag väl fick rätt hjälp slutade jag skämmas och valde att berätta precis hur jag mår. Jag skrev om det offentligt på min blogg och mitt instagramkonto: ”Lite Speciell”. Det har hjälpt mig otroligt mycket. Nyligen fick jag diagnosen bipolär sjukdom. Diagnosen innebär att jag nu kan lära känna mig själv bättre och hantera min sjukdom.

Vad vill du säga till andra som läser om det här och har det tufft?

— Det jag vill säga till er som har det tufft är att det bästa man kan göra är att prata om det eller skriva ner dina känslor. Du behöver inte skämmas för någonting. Du är aldrig ensam!