Rapporter om självmord
Räddningstjänsternas insatser vid självmordsförsök (2024)
Landets räddningstjänster får inte förutsättningar att stoppa självmord. Suicide Zeros sammanställning visar att riktlinjer kring suicidförsök saknas i många av de handlingsplaner för förebyggande och räddningsinsatser som räddningstjänsterna är skyldiga att ta fram. Endast 22 räddningstjänster definierar suicid som en olyckstyp och bara i 29 planer har suicidförsök en egen rubrik. Bristen på systematiskt arbete kan leda till att medarbetare inte är rustade för att hantera självmordsförsök och att räddningstjänsten avstår från att rycka ut vid larm.
Män och självmord (2023)
Män och självmord – en faktasammanställning. Varje år dör runt 1500 personer i Sverige i självmord. Det är sju gånger fler än vad som dör i trafiken. Ungefär 70 procent av alla som tar sitt liv är män. Suicide Zeros faktasammanställning har kommit till för att ge grundläggande information till dig som vill veta mer om män och självmord och olika faktorer som kan påverka. Vårt mål är att ge ett bidrag till en viktig diskussion om män och självmord och vad som är viktiga insatser i ett förebyggande arbete.
Ungas psykiska hälsa (2020)
Tio år utan förbättring: Nu krävs stora insatser för ungas psykiska hälsa. Trots Sveriges nollvision så har 1 612 personer upp till 24 år – 3 i veckan – dött i självmord de senaste 10 åren. I rapporten har fem huvudsakliga områden analyserats för att belysa viktiga faktorer som kan ha betydelse för den psykiska hälsan och därmed för självmordsrisken för sårbara individer: Samhället, skolan, sport och fritid, sociala medier och skärmar, samt sociala interaktioner. Analysen visar på ett komplext mönster med både oroande och glädjande utvecklingar. Materialet är framtaget av Kairos Future och Suicide Zero under 2019/2020