Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj belopp



Ange ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Barn och mamma håller handen utomhus

Tips inför skolstarten för att öppna upp för samtal

24 ‪augusti‬ 2020

Enligt forskning mår barn som kan prata om sina känslor bättre. Skolstarten är ett fantastiskt fönster att prata mer med ditt barn eller barn i din närhet. Mycket händer i barnets liv och beroende på hur barnen är och mår kan det behöva olika typer av stöd och guidning. Vi har samlat tips från vårt initiativ Livsviktiga snack här nedan, som kan hjälpa dig och ditt barn att få igång ett samtal.

1. Tips för barn som tycker att det är spännande och roligt att börja skolan

Många barn tycker det är spännande och roligt att börja skolan igen. Vissa går tillbaka till samma klass, andra får en ny. Det pirrar i magen och förväntningarna är höga. Samtidigt finns det såklart en nervositet och en känsla av att nu ska man ”mäta” sig med alla andra igen; hitta sin plats.

Undvik förhörskänslan
Hur nyfiken du än är, låt ditt barn landa hemma när det kommer hem från de första skoldagarna. Är du hemma kan ni kanske ta en fika och småprata lite, lyssna och se vad barnet berättar själv. Kommer du hem senare kan ni ”göra som vanligt”, kanske börja fixa med middagen och låta samtalen komma i sinom tid.

Ställ öppna frågor
”Berätta tre grejer som du gjorde idag.” ”Berätta om vilka kompisar du hängde med. Vad gjorde ni?” ”Berätta om hur det kändes i magen när du klev in i salen för första gången!” ”Säg tre roliga saker som hände!” ”Berätta om tre jobbiga grejer!”

Dela med dig
Berätta om något eget minne från när du var ungefär lika gammalt som barnet. Barn i den här åldern tycker ofta fortfarande att det är kul att höra och det kan också lyfta fokus från barnet ett tag. Du behöver alls inte förvänta dig ett svar utan låt det bara bli en story som du bjuder ditt barn på, och som kanske säger lite om hur du själv var som liten.

Var tydlig med att du lyssnar
Tala tydligt om att du finns här och gärna lyssnar och att det går att berätta om allt. En klassiker är ju att det är helt okej att ha hemligheter om de känns bra i magen. Men får man ont i magen av dem så hjälper det att berätta för någon; det är som att ta fram trollen i solen.

2. Tips för barn som tycker att det är tungt att gå tillbaka till skolan

För en del barn är det tungt att gå tillbaka till skolan. Kanske för att de har tråkiga erfarenheter från tidigare år eller för att de tillhör den oroliga sorten. De här barnen kan behöva lite extra stöd – och du som förälder också.

Undvik förhörskänslan
Många barn vill inte oroa sina föräldrar och märker de att det är viktigt för föräldern att de har det bra och är lyckliga i skolan så är det vad de säger. Eller så väljer de att inte säga något alls. Backa, lyssna och låt det gå en tid.

Ta hand om din egen oro
Märker du att något verkar vara fel eller jobbigt för barnet – ta hand om din egen oro först. Finns det någon annan vuxen du kan prata med? Lufta din oro och kanske få några goda råd av?

Ta kontakt med skolan
Är du riktigt orolig kan du ta kontakt med skolan och berätta om hur du uppfattar situationen. Leta tills du hittar rätt person på skolan; det kan vara mentor, rektor, kurator eller någon annan som ser och förstår din oro.

Låt barnet föreslå lösningar
Om möjligt, försök låta barnet komma med sina egna förslag på lösningar. Om ni kommer så långt att ni kan prata om vad som rör sig i barnet, undvik att överreagera och komma med förslag på hur ni ska göra.

3. Tips som gäller för alla barn

Visa din kärlek, på ett sätt som barnet förstår! För de flesta barn är det här en turbulent tid. Då kan det vara extra viktigt att man talar om att barnet är älskat och att man är stolt över det och annat fint som man som förälder känner.

Om Livsviktiga snack

Livsviktiga snack är Suicide Zeros största suicidpreventiva initiativ någonsin och handlar om hur viktigt det är att lära barn att uttrycka hur de mår. Kan ditt barn prata om känslor, minskar det risken för allt från frånvaro i skolan och missbruk till depression och självmord längre fram i livet. Boken och sajten Livsviktiga snack är full av tips och kunskap från barnpsykologer, kuratorer, forskare och terapeuter om hur du kan komma igång med det viktiga snacket. På Suicidezero.se/livsviktigasnack kan du ladda ned boken och ta del av fler övningar, tips och fakta.