Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj belopp



Ange ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Kvinna i glasögon ser ledsen ut.
Foto: Suicide Zero

Debatt: Motverka ensamhet viktig uppgift för kommunerna 

28 ‪mars‬ 2025

Den nya nationella strategin mot ensamhet ger kommunerna en viktig draghjälp i arbetet med att förebygga självmord. Kommunerna bör nu i samarbete med civilsamhället stärka insatserna för att ge alla människor chansen att ingå i ett socialt sammanhang.  

Nyligen presenterade Folkhälsomyndigheten på uppdrag av regeringen en nationell strategi mot ofrivillig ensamhet. Att bekämpa ensamhet är en avgörande insats för att förbättra den psykiska hälsan och förhindra självmord. Sambandet mellan ensamhet och tankar på att ta sitt liv är starkt.  

Den nya strategin omfattar alla delar av samhället och handlar bland annat om att främja arenor där människor kan mötas och undanröja hinder för att människor ska kunna delta i sociala sammanhang.  

Strategin pekar också ut behovet av riktade insatser för att färre människor ska hamna i långvarig ensamhet. Här har kommunerna en viktig uppgift. Suicide Zeros kommunbarometer visar att drygt nio av tio kommuner i landet genomför insatser för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre. Däremot uppger var tredje kommun att de inte arbetar uppsökande. För att motverka ofrivillig ensamhet är det nödvändigt med riktade insatser för att fånga upp de som inte själva söker sig till aktiviteter. 

Med den nationella strategin i ryggen bör kommunerna kroka arm med civilsamhället och utveckla det uppsökande arbetet för att motverka ensamhet. Arbetet måste också omfatta andra grupper än äldre. Äldre är överrepresenterade i självmordsstatistiken. Samtidigt är det unga i åldern 16-29 som lider mest av att vara ensamma. I denna grupp är också den psykiska ohälsan stor. I åldrarna 16-29 bedöms över 20 procent av kvinnorna leva med allvarlig psykisk påfrestning. 

Kommunerna bör nu söka kontakt med civilsamhällets aktörer och prioritera insatser som gör att människor kan få tillgång till ett socialt sammanhang.

Kommunerna har goda förutsättningar att göra skillnad. Inte minst genom sin närhet till människor. Kommunen har en roll i alla människors liv, från förskolan till äldreboendet. Inom skola, vård och omsorg finns stora möjligheter att bidra till ökad kunskap om vikten av sociala relationer för en god hälsa bland medarbetare, men också att aktivt arbeta för att bryta ensamhet och isolering inom ramen för verksamheterna. Utifrån lokala förutsättningar kan kommunen erbjuda aktiviteter och mötesplatser, både för en bredare allmänhet och särskilt viktiga grupper i befolkningen. 

Att minska ensamheten är en nyckel för att förbättra folkhälsan och minska antalet självmord. Kommunerna bör nu söka kontakt med civilsamhällets aktörer och prioritera insatser som gör att människor kan få tillgång till ett socialt sammanhang. Att samverka med civilsamhället har flera fördelar, inte minst när det handlar om att komma i kontakt med grupper som är svåra att nå. Om kommunerna satsar på att bryta ensamheten kan den psykiska hälsan bland medborgarna förbättras och självmordstalen minska.