Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj belopp



Ange ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Suicide Zero artikel - 880 000 kr till suicidpreventiv forskning

770 000 kronor till forskning för att förebygga självmord

13 ‪sepember‬ 2024

För femte året i rad ger vi fem procent av våra insamlade medel till suicidpreventiv forskning genom Fonden för Psykisk Hälsa. I år blir summan 770 000 kronor som går till fem projekt om bland annat risk för psykisk ohälsa och suicid för anställda inom hälso-sjukvården före och under covid-19 pandemin, och en tvillingstudie om hur sambanden kring genetik, smärtkänslighet och självskadebeteende ser ut.

Hittills har Suicide Zero gett över tre miljoner till forskning. Varje år dör ungefär 1 500 personer i Sverige i självmord. Genom att donera fem procent av insamlade medel till Fonden för Psykisk Hälsa öronmärkta för suicidforskning, vill vi främja den suicidpreventiva forskningen och uppmärksamma behovet av fler och större satsningar på området.

Vi anser också att resurserna till den suicidpreventiva forskningen måste förstärkas kraftigt och hoppas att fler forskningsfinansiärer följer efter.

Här är forskningsprojekten som får finansiering i år:

Ruyue Zhang (kv), KI. Projekttitel: Vilken roll spelar klinisk presentation och genetisk risk i att förutsäga självmordsrisk hos personer med ätstörningar

Jenny Rickardsson, KI. Projekttitel: Genetik, smärtkänslighet och självskadebeteende – hur ser sambanden ut? En tvillingstudie.

Alicia Nevriana, KI. Projekttitel: Risk för psykisk ohälsa och suicid för anställda inom hälso-sjukvården före och under covid-19 pandemin i Sverige.

Mattias Jonsson, GU. Projekttitel: Suicidalt beteende och centralstimulerande läkemedel hos personer med adhd och substansbrukssyndrom.

Moa Pontén, KI. Projekttitel: Innan debut av självskadebeteende – en longitudinell kohortstudie på smärtkänslighet och andra kliniska riskfaktorer för självskadebeteende.