Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj belopp



Ange ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Genomfört

41%

Ditt resultat

Nästan där! För att kunna gå vidare behöver du få minst % rätt på quizet. Här nedanför kan du läsa igenom dina svar och se vad du behöver öva på lite extra!
Bra jobbat!
Här nedan kan du läsa igenom dina svar!

Vill du fortsätta utvecklas som ledare?

Vi vill gärna skicka dig information om våra webbinarier och annat som kan vara användbart för dig som tränare / ledare inom idrotten.

Vi sparar de uppgifter du registrerar bland annat för att du ska få aktuell information från oss. För mer information, läs gärna vår integritetspolicy.
Kapitel 2 - Fakta om psykisk ohälsa och självmord

Stress och Utmattning 

Att uppleva stress är en del av livet. När vi exempelvis ska prestera något utöver det vanliga krävs mer energi och att uppleva stress i korta perioder är inte farligt. Men i långa perioder av stress kan kroppen ta skada. Det sker när man inte får tillräckligt med återhämtning i form av sömn och vila. Risken för sjukdom och skador blir då större och i värsta fall kan stressen leda till utmattningssyndrom och andra allvarliga fysiska konsekvenser som exempelvis hjärtinfarkt.  

Tecken på att stressen påverkar en negativt kan exempelvis vara sömnsvårigheter, oro och ångest, humörsvängningar och svårigheter att varva ner och koppla av. Men det kan även handla om fysiska symptom som problem med magen, huvudvärk, att man oftare blir förkyld, har ont i kroppen eller får hjärtklappning. För att lära sig att hantera stress kan du med fördel använda någon av de avslappningsövningarna som finns i övningsbanken. 

Ätstörningar 

Att vara upptagen av tankar på mat, vad man får äta och inte, sin vikt och figur är ofta vanliga vid ätstörningar. Det är inte alltid som man kan se på utsidan om en person har en ätstörning eller inte. Därför är det extra viktigt att vara observant på ett förändrat beteende som exempelvis att personen äter mindre, tränar mer och hårdare, pratar mycket om vikt och utseende. Det kan också vara så att man känner att det är större chans att prestera bra inom idrotten om man väger mindre och där har du som tränare och ledare en viktig roll att förmedla hur viktigt det är att kroppen får tillräckligt med näring och återhämtning.  

Sömnproblem 

Att få sova ordentligt är ett av de viktigaste behoven vi har som människa. Det är där vi återhämtar oss såväl fysiskt som psykiskt. Barn och ungdomar som växer har ett större sömnbehov än vuxna och det kan vara viktigt att du som tränare tar upp det och berättar varför det är så viktigt. Alla typer av prestationer försämras om man inte sover på lång sikt och dessutom är risken större för att utveckla till exempel ångest och depression. 

Beroende  

Att vara beroende handlar om att suget efter en substans eller aktivitet tar över så pass mycket att man har svårt att avstå ifrån det fastän det leder till negativa konsekvenser. Här kan det handla om att både träningen, skolan och relationerna kan bli lidande. Alkohol- och spelberoende anses vara de vanligaste inom idrotten. Depression och/eller sömnproblem kan vara ett vanligt symptom när det finns någon typ av beroendeproblematik. Som tränare kan du till exempel tydligt visa att det inte är acceptabelt med alkohol i samband med träningar, tävlingar/ matcher och träningsläger. Vi vet att det påverkar om vuxna runt omkring vågar prata och visar intresse och att man bryr sig. Om du är orolig, våga fråga. 

Ikon grå kludd