Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj belopp



Ange ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Genomfört

0%

Ditt resultat

Nästan där! För att kunna gå vidare behöver du få minst % rätt på quizet. Här nedanför kan du läsa igenom dina svar och se vad du behöver öva på lite extra!
Bra jobbat!
Här nedan kan du läsa igenom dina svar!

Vill du fortsätta utvecklas som ledare?

Vi vill gärna skicka dig information om våra webbinarier och annat som kan vara användbart för dig som tränare / ledare inom idrotten.

Vi sparar de uppgifter du registrerar bland annat för att du ska få aktuell information från oss. För mer information, läs gärna vår integritetspolicy.
Kapitel 1 - Du gör skillnad

Fem riktlinjer

Som tränare och ledare inom idrotten har du en väldigt viktig roll och kan göra stor skillnad i många barn och ungdomars liv.  

Från Riksidrottsförbundet har man beslutat om fem riktlinjer för barn- och ungdomsidrott som är viktiga utgångspunkter när det gäller att skapa ett bra klimat i just er förening. Dessa fem är trygghet, delaktighet, glädje, allsidighet och hälsa där de första två fungerar som en grund för de övriga tre. 

Trygghet 

Hur du som tränare agerar gentemot de aktiva och andra människor ni möter i samband med träningar och tävlingar/matcher spelar en avgörande roll för vilket klimat som råder i eran förening och i er grupp eller ert lag.  

Vad är psykologisk trygghet? 

Psykologisk trygghet handlar om att skapa en miljö där de aktiva känner samhörighet och gemenskap. Att våga säga vad man tänker och tycker och att ta risker utan att det ska göra att jag blir illa behandlad på något sätt. 

En trygg, säker och hållbar miljö lägger även grunden till en framgångsrik idrottskarriär. Så oavsett på vilken nivå de aktiva befinner sig på eller vad de har för mål med sitt idrottande så är det något som gynnar såväl måendet som idrottsprestationerna. 

 

Tips för att skapa psykologisk trygghet

  • Lägg tid på att bygga relationer, det har ni igen senare. Använd gärna övningarna som du hittar i övningsbanken till din hjälp. 
  • Var närvarande och lyssna aktivt så att de aktiva känner sig sedda och viktiga. 
  • Våga dela med dig av egna erfarenheter och när du haft det svårt eller utmanande. Det visar att du är mänsklig och bygger förtroende. 

 

Ikon glad grön