Män och självmord
Män och självmord
Varje år dör runt 1 500 personer i Sverige i självmord. En stor majoritet är män.
Många vet inte att män står för 70 procent av alla självmord och att risken för självmord är som allra högst bland äldre män. Med den här kampanjen vill vi bidra till en viktig diskussion om män, självmord och hur liv kan räddas.
Samtal är ett av de viktigaste verktygen för att förhindra självmord, ändå är osäkerheten kring att prata om psykisk ohälsa stor.
Känner du någon som verkar må dåligt? Våga fråga om självmordstankar. Det kan rädda liv. Samma sak om du själv mår dåligt. Våga berätta. Det finns hjälp att få.
Vad skulle du säga till ditt yngre jag?
Det här brevet skrev Krister till sitt yngre jag som kämpade med livets mörka sidor.
7 av 10 är män
Män står för 70 % av alla självmord i Sverige. Självmord är idag den vanligaste dödsorsaken bland män i åldrarna 15-44 år.
Risk ökar med ålder
För män ökar självmordsrisken med åldern. Äldre män över 85 år löper allra högst risk att dö i självmord. För kvinnor minskar istället risken från 50-årsåldern.
Män i glesbygd
Män på landsbygden har, till skillnad från kvinnor på landsbygden, större risk att dö i självmord. För kvinnor gäller ett nästomtill omvänt förhållande.
Att hjälpa någon - råd till dig som medmänniska
De flesta som tänker på att ta sitt liv tar sig igenom sin kris. Hjälp och stöd från familj och vänner samt professionella är ofta en viktig del i det. Det kan kännas svårt att fråga om någon har självmordstankar. Många är rädda för att säga fel, och kanske göra saken värre. All kunskap säger att det inte stämmer. Så länge du visar omtanke och att du bryr dig så kan det inte bli fel. Och att du gör det kan vara det som bidrar till att en person får hopp, förändrar förhållningssätt och tar stöd och söker den hjälp som kan behövas.
Vänta inte på ”rätt tillfälle”. Ta oron på allvar och agera nu. Alla tidpunkter är bra. Ring, skicka ett sms eller ses.
Lyssna på magkänslan. Agera utifrån vad du vet om personen och hur du själv hade velat bli bemött i samma situation.
Avsätt tid och lyssna. Var beredd på att samtalet kan ta tid. Ha inte en färdig idé om vad personen behöver. Lyssna och försök förstå.
Förbered dig på dina känslor. Under samtalet kan du bli rädd eller känna dig tom, ledsen och arg. Det är naturligt. Du kan också behöva söka stöd och hjälp.
Ta hjälp. Ibland räcker det inte med ditt stöd. Då är det viktigt att du uppmuntrar och stöttar personen att söka professionell hjälp.
Gratis utbildning
Våga fråga Pocket är vår kortaste utbildning. Du lär dig det viktigaste på 20 minuter. Den består av sex avsnitt och filmer som du kan läsa och titta på i mobilen eller vid datorn. Utbildningen är gratis och passar alla som vill lära sig mer om hur man kan agera om någon verkar må dåligt och har självmordstankar. Den är också bra som repetition.
Till Våga fråga Pocket