Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj beloppAnge ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Våga berätta-priset

Sedan 2015 har Suicide Zero prisat de journalister, redaktioner, programledare och författare som under det föregående året stått för den bästa journalistiken på temat självmord. Utöver äran får pristagarna också 10 000 kronor.

Våga berätta-priset (tidigare Suicide Zeros pris för bästa rapportering om självmord) delas ut i två kategorier. En huvudkategori som vanligtvis uppmärksammar en mer traditionellt arbetande journalist eller redaktion och en hederskategori som brukar belysa mer feature-inriktat material (en bok, ett Instagram-konto, en utställning).

Nomineringsansökan öppnar efter årsskiftet och vem som helst, privatperson som yrkesverksamma journalister, har möjlighet att skicka in förslag på vem som stått för den bästa rapporteringen om självmordsfrågan. Våga berätta-priset delas varje år ut under våren.

SVT Nyheter Uppsala - Vinnare av Våga berätta-priset 2024

Våga berätta-priset ges för den temavecka om suicid som publicerades i slutet av förra året och som producerades av reportrarna Johanna Sundbeck och Christoffer Urborn.

Motivering: ”Att ämnet är tungt betyder inte att det behöver kläs i ett tungt filter. SVT Nyheter Uppsalas sätt att sakligt och utan omskrivningar ta sig an självmordsfrågan kan tvärtom verka för att minska det stigma som finns. Redaktionens temavecka om suicid är ett skolboksexempel på hur frågan bör hanteras journalistiskt. Det börjar med en krönika där redaktören pedagogiskt förklarar vad de vill berätta om, varför de vill berätta om det och hur de har för avsikt att berätta om det. Därefter görs ambitiösa men samtidigt okomplicerade försök att besvara frågeställningar som: ”Hur känns det att förlora någon i självmord?”, ”Hur känns det att själv må dåligt?”, ”Hur fungerar vården?” men framför allt ”Vad kan vi göra åt det?”

Vinnare av Våga berätta-priset genom åren

 

Att rapportera om självmord - vad är viktigt att tänka på?

Media kan spela en viktig roll och bidra till att förändra negativa attityder till psykisk ohälsa genom större öppenhet. Här kan du läsa mer om hur du rapporterar om självmord på ett bra och ansvarsfullt sätt.