Hoppa till huvudinnehållet

Våga berätta-priset

Sedan 2015 har Suicide Zero prisat de journalister, redaktioner, programledare och författare som under det föregående året stått för den bästa journalistiken på temat självmord. Utöver äran får pristagarna också 10 000 kronor.

 

Våga berätta-priset (tidigare Suicide Zeros pris för bästa rapportering om självmord) delas ut i två kategorier. En huvudkategori som vanligtvis uppmärksammar en mer traditionellt arbetande journalist eller redaktion och en hederskategori som brukar belysa mer feature-inriktat material (en bok, ett Instagram-konto, en utställning).

 

Nomineringsansökan öppnar efter årsskiftet och vem som helst, privatperson som yrkesverksamma journalister, har möjlighet att skicka in förslag på vem som stått för den bästa rapporteringen om självmordsfrågan. Våga berätta-priset delas varje år ut under våren.

 

Vinnare av Våga berätta-priset genom åren

Våga berätta-priset 2022: Måns Mosesson

Måns Mosesson fick Våga berätta-prisets hedersutmärkelse för boken Tim: Biografin om Avicii. Här berättar han om boken och sina tankar om att arbeta journalistiskt med självmordsfrågan.

Här kan du läsa mer om hur du rapporterar om självmord på ett bra och ansvarsfullt sätt.

 

Tidigare pristagare om att våga berätta