Statistik om självmord
År 2023 tog 1 617 personer sina liv (sammanlagt antal säkra och osäkra självmord). Det är en uppgång i antal från 2022 då siffran var 1 569. Självmorden minskade starkt under slutet av förra milleniet men har sedan minskat mycket långsamt, med 0,4 procent per år. Det sker minst 15 000 självmordsförsök varje år. Det är sannolikt lågt räknat eftersom inte alla självmordsförsök kommer till kännedom genom vården eller på annat sätt.
Självmord innebär katastrofer i förlorade liv och livslång sorg för närstående, men också enorma samhällskostnader. Därför är självmord också ett stort samhälls- och folkhälsoproblem.
Sedan 1990 har antalet självmord i Sverige minskat med ungefär 30 procent. Trenden gäller dock inte för unga (15–24 år) och för yngre kvinnor (25–44 år) där självmorden har ökat med cirka 1 procent per år de senaste 25 åren. Cirka 70 procent av dem som tar sitt liv är män. Varje år tar fler än 1 000 män och pojkar sina liv. Bland unga är självmord den vanligaste dödsorsaken. Samtidigt är antalet som dör i självmord betydligt högre för människor som befinner sig mitt i livet. Tittar man på självmordsfrekvensen (antal per 100 000 invånare) visar däremot statistiken att andelen självmord är högst för män över 85 år.
På NASP hemsida (Nationellt Centrum för suicidforskning och prevention) kan du ta del av mer och fördjupad statistik. Läs mer på NASP
Varje år dör cirka 1 500 personer i självmord…
…det är fyra per dag, en person var sjätte timme.
Det dör cirka sju gånger fler i självmord än i trafiken.
Av alla personer som dör i självmord är 70 procent män.
9 miljarder kronor per år och 38 000 förlorade levnadsår.
Varannan svensk var bekant med någon som har gått bort i självmord.