Samhällsproblemet självmord
Varje år dör ungefär 1500 människor i självmord (säkra + osäkra). I statistiken döljer sig föräldrar, syskon, barn, grannar, kollegor och vänner. Varje år får tiotusentals människor beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Självmord är ett stort samhällsproblem som vi tillsammans kan göra något åt.
Komplex samhällsfråga
Varför en människa tar sitt liv är en komplex fråga. Oftast ligger någon form av psykisk ohälsa bakom. Plötsliga livshändelser, utanförskap och ensamhet är exempel på andra riskfaktorer. Komplexiteten och bredden av riskfaktorer tillsammans med svårigheten att skilja dem som kommer att ta sitt liv från dem som inte kommer att göra det gör att det inte räcker med insatser inom hälso- och sjukvården. Samhällsproblemet självmord kräver en bredare ansats som involverar hela samhället. Det kräver både arbete med att främja psykisk hälsa, men också ökade kunskaper och metoder för att upptäcka och ta hand om människor i riskzonen, liksom välutvecklade samarbeten för att ge stöd i ett akut skede.
För att minska självmorden krävs en långsiktig och målinriktat satsning som involverar hela samhället. Det vill säga landets samtliga kommuner, regioner, ideell sektor och statliga myndigheter. Privata företag och den breda allmänheten har också en viktig uppgift att fylla.
Exempel på suicidpreventiva insatser med stöd i forskningen som är viktiga i ett suicidpreventivt arbete på samhällsnivå:
- Mildra effekterna av arbetslöshet, ekonomisk utsatthet och ojämlikhet. Insatser för att människor ska komma ut i arbete är av avgörande betydelse, det gäller inte minst för unga.
- Begränsa tillgången till dödliga självmordsmedel och satsa på att säkra farliga platser där självmord sker.
- Arbeta för att minska skadlig användning av alkohol.
- Genomför och förstärk olika insatser som bidrar till att öka allmänhetens medvetenhet om psykisk ohälsa och självmord.
- Inför skolbaserade insatser med fokus på psykisk ohälsa. Ungdomar är en utsatt grupp och självmorden har ökat i motsats till utvecklingen i övrigt.
- Arbeta för en ansvarsfull medierapportering om psykisk ohälsa och självmord.
- Säkerställ god tillgång till hälso- och sjukvård. Utbilda personal inom vård, socialtjänst, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen med flera, att upptäcka varningssignaler och hur man kan prata om självmord och självmordstankar.
- Förstärk vårdkedjan och säkerställ att människor som befinner sig i en utsatt situation kan få ett samordnat stöd från olika verksamheter inom hälso- och sjukvården och kommunerna.
- Säkerställ att människor som har en psykiatrisk diagnos får tillgång till en god och evidensbaserad vård och vid behov andra stödjande insatser från socialtjänst, arbetsförmedling och Försäkringskassan.