Fakta om självmord
Fakta om självmord
Självmord har till stor del koppling till psykiatriska tillstånd, och även en del kroppsliga sjukdomar. De allra flesta med den typen av diagnoser tar dock inte sitt liv eller gör självmordsförsök. Vid självmord finns det oftast andra anledningar, som till exempel livsvillkor, livsomställningar eller tillfälligheter.
Självmord kan ses som en psykologisk olycka där en person i en situation eller under en tid upplever att hen inte orka leva när problemen ser olösliga och outhärdliga ut. Här kan du läsa mer om fakta, varningssignaler och myter om självmord. Det finns även stöd och råd att läsa för dig som lever med självmordstankar.
Statistik om självmord
År 2023 tog 1 617 personer sina liv. (säkra och osäkra). Det är en uppgång i antal från 2022 då siffran var 1 569. Män står för den största andelen av självmorden.
Varför och när uppstår självmordstankar?
Stigmat kring självmord gör att det känns skamfyllt att prata om självmordstankar, även om det är ganska vanligt och oftast ofarligt. När blir tankar om att ta sitt liv farligt och hur ser man skillnaden?
Livsomställningar och varningssignaler
Det händer att de som har mist en person i självmord inte såg tecken på psykisk ohälsa. Men det finns signaler och händelser genom livet att vara uppmärksam på. Vi kan rädda liv om vi bär med oss den kunskapen.
Samhällsproblemet självmord
Varje år dör ungefär 1500 människor i självmord (säkra + osäkra). I statistiken döljer sig föräldrar, syskon, barn, grannar, kollegor och vänner. Varje år får tiotusentals människor beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Självmord är ett stort samhällsproblem som vi tillsammans kan göra något åt.
Fakta om psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa har länge varit ett tabubelagt ämne. Men hur vanligt är det med psykisk ohälsa och vad betyder egentligen begreppet? Läs mer om det här.