Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj beloppAnge ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

UF-företag, boken Ditt liv är värt att leva

Vännerna skrev boken ”Ditt liv är värt att leva”

30 ‪mars‬ 2020

Alice, Elsa och Veerle hade precis flyttat till Ludvika för att börja gymnasiet. Där fanns redan Veerles storebror och hans bästa kompis Samuel. Tillsammans hade de stora planer för framtiden. Men precis när alla var på plats och skolan börjat kom telefonsamtalet som förändrade allt: "Samuel är död".

Den 27 augusti 2018 är datumet som vännerna aldrig glömmer. De märkte tidigt hur svårt det var att tala om Samuels självmord, hur de vuxna stängde av och att det var knepigt att hitta någon att tala med för att bearbeta känslorna.

För att bryta tystnaden och som en del i sin egen bearbetning har kompistrion därför ägnat UF-året på skolan åt företaget ”Break the Silence” och att skriva boken ”Ditt liv är värt att leva”. I boken varvas tjejernas egna berättelser med reflektioner från Samuels gamla klasskompisar och vuxna som i sitt yrke på olika arbetar med självmordsrelaterade ämnen.

I höstas kontaktade tjejerna Suicide Zero för att få ytterligare kunskap och responsen på boken har varit väldigt fin. Västerås stift (Svenska kyrkan) har ex. köpt in 300 st. och en lokal bokhandel i Ludvika har tagit in boken i sitt eget förlag så nu är den möjlig att beställa hos bokhandlare runt om i landet och på nätet.

Nu, ett och ett halvt år efter Samuels död, är samtalsklimatet ett helt annat i Alices, Elsas och Veerles direkta närhet.

Först trodde vi att vi var ensamma i det här. Att det bara drabbade oss. Men allt eftersom vi fick reda på hur stort problemet är ville vi göra något för att ändra på det. Fyra personer om dagen tar sitt liv - och det är fyra för många.

Den viktigaste lärdomen av alla som tjejerna bär med sig är att våga fråga hur någon mår – på riktigt.

Det kan betyda allt. Bara en kram och att känna att någon är där räcker ibland. Man har sina svackor, men oavsett hur tufft det är blir det alltid bättre. Kan vi få en enda människa att tänka om och välja ett annat alternativ än självmord så har vi lyckats. Ditt liv är värt att leva!

Följ Break the Silence i sociala medier:
Facebook
Instagram

Har du också ett UF-företag och vill stödja vårt arbete? Läs mer här.