Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj beloppAnge ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Hannes ”Vories” Gustafsson
För ett halvår sedan satt Enköpingsbon Hannes ”Vories” Gustafsson i studion och skapade musik för att uppmärksamma psykisk ohälsa. Nu har han fått Region Uppsalas kulturstipendium för unga för sin musikvideo ”Kids Looking for attention” som lyfter ämnet självmord.

Uppmärksammad musikvideo lyfter självmord

27 ‪mars‬ 2019

För ett halvår sedan satt Enköpingsbon Hannes ”Vories” Gustafsson i studion och skapade musik för att uppmärksamma psykisk ohälsa. Nu har han fått Region Uppsalas kulturstipendium för unga för sin musikvideo ”Kids Looking for attention” som lyfter ämnet självmord. Han har också nominerats till Aftonbladets Svenska Hjältar: Årets Ungdomshjälte.

Jag började fundera på vad händer om man kommer försent, vad händer om man kommer i tid, vad blir konsekvensen av det. Det ledde till att jag kom in på ämnet psykisk ohälsa och självmord.

Egna erfarenheter har skapat engagemang

Idén till videon kom när Hannes Gustafsson satt i studion och skrev textraden ”I´m sorry for showing up this late”. Video syftar till att lyfta tabu kring psykisk ohälsa och vad det leder till. Ämnet ligger varmt om hjärtat dels i och med Aviccis tragiska bortgång, men också på grund av egna erfarenheter.

Jag har haft psykisk ohälsa i min närhet som varit väldigt tuff och det är en fråga som det pratas alldeles för lite om. Genom att jag har min plattform kände jag att jag kan använda den till något viktigt.

Vill visa att det går att förändra

Under artistnamnet Vories lägger Hannes Gustafsson ut house- och klubbmusik på sin YouTube-kanal, där han också visar hur man gör musik. Med 40 000 följare och en spridning på över två miljoner visningar vill han med sin musikvideo göra skillnad, en musikvideo han själv skapat från grunden.

Jag byggde upp manus, handling, storyboard parallellt med text och låt. Videon är precis som i mitt huvud.

För att göra budskapet så bra som möjligt läste han litteratur om beteende och kommunikation, hur man förmedlar budskap och bäst uppmanar till förändring.

Jag ville visa att förändring inte tar mer energi än det negativa beteendet. Att klappa på axeln och säga hej tar mycket mindre energi än att försöka ta avstånd. Ett halvår tog hela processen från idé till färdig musikvideo.

Alla har ställt upp ideellt med samma vilja om att bidra till förändring. Det har varit en fantastisk uppslutning kring projektet.

Viktigt att fråga hur människor mår

När det gäller psykisk ohälsa vill Hannes Gustafsson lyfta vikten av mötet med människor.

Många sluter gärna in sig när de mår dåligt och tänker att de är till besvär. Min nyckel för att nå människor som inte har mått bra har varit att säga hej och ställa konkreta frågor. ”Hur mår du idag? Jag ser att du inte mår bra”.

Vad tror du är allra viktigast för att unga idag ska må bättre?

Jag tror att sociala medier sätter en väldig press på unga. Den informationen man tar del av är väldigt ytlig, man behöver inse att det finns en baksida på allting, allt är inte så fint och glatt som det ser ut. Så prata! Och inse att sociala medier inte är vad det ser ut att vara.

Se Hannes ”Vories” Gustafssons film ”Kids Looking for attention”, i samarbete med Suicide Zero

Vories – Kids Looking for Attention (Official Music Video) på Youtube