Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj beloppAnge ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

SYLVE
Låtskrivaren och artisten Marcus Holmberg aka SYLVE sin kusin Johanna i självmord. Med debutsingeln ”Låtsas som inget hänt” vill han lyfta frågan och få fler att prata om psykisk ohälsa.

SYLVES debutsingel ska få fler att prata om självmord

17 ‪juni‬ 2019

För tre år sedan förlorade låtskrivaren och artisten Marcus Holmberg aka SYLVE sin kusin Johanna i självmord. Med debutsingeln ”Låtsas som inget hänt” vill han lyfta frågan och få fler att prata om psykisk ohälsa. Videon till låten har gjorts i samarbete med Suicide Zero.

Johannas bortgång är utan tvekan det jobbigaste jag varit med om i mitt liv. Det är många lager av sorg och känslor som jag successivt fått bearbeta och gör än idag, säger SYLVE.

Musiken har varit en passion så länge SYLVE kan minnas och för första gången släpper den 25-årige artisten och låtskrivaren från Lerum egen musik. När han för fem år sedan pluggade musikproduktion och låtskriveri väcktes kärleken till att skriva låtar. Debutsingeln handlar om uppväxten med kusinen Johanna, om sorg, nostalgi och verklighetsflykt efter hennes bortgång. Med videon som spelats in till singeln vill han gestalta och förstärka det.

Vi spelade in videon på samma ställen som vi växte upp på och där mina starkaste minnen av oss skapades. På grusvägarna vi lekte, vid badplatsen där vi spenderade somrarna hos vår farfar och på gatorna i Göteborg där vi hade många roliga utekvällar. Alla de platser som jag efter Johannas bortgång besökt för att sörja och minnas. Genom musiken hoppas SYLVE att fler kan börja prata om psykisk ohälsa och självmord.

Jag vill visa det enorma tomrummet min underbara kusin och vän lämnade efter sig och hur det påverkat mig och hennes närstående. Varje år är det 1 500 liv som inte får levas klart och 1 500 tomrum hos deras anhöriga. Mycket arbete återstår. Jag hoppas vara med och dra ett strå eller två till stacken, säger SYLVE.

Varför ungdomar mår dåligt tror SYLVE beror på att de inte är gjorda för det samhälle och den livsstil många lever idag. – Unga idag har dels mindre stabilitet när det kommer till exempelvis jobb och bostad och samtidigt har de obegränsad tillgång till omvärlden via sociala medier som jag tror bidrar till att unga sätter väldigt höga krav och mycket press på sig själva.

Varje dag tar fyra människor sitt liv. Vad tror du behövs för att minska självmorden i Sverige?

– Jag upplever att det förs många och bra samtal kring psykisk ohälsa och självmord nu jämfört med för bara några år sedan. Det är toppen, mer av det! Men det som behövs är att dessa samtal leder till aktion och förändring. Sverige har en nollvision, den kräver mer strategier och resurser för att nås.

Vad vill du säga till de som mår dåligt och har självmordstankar?

– Inget varar för evigt, inte ens hopplöshet. Den är brutal, men trots att det kanske inte känns så, så finns det många människor som idag mår bra som känt precis det du känner nu. Det finns hjälp att få, du kan komma ur det här och vi är många som bryr oss!

Lyssna på SYLVEs musik på Spotify

Sociala medier: www.instagram.com/heysylve/  www.facebook.com/heysylve/