Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj belopp



Ange ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Richard Magyar

Suicide Zeros ambassadör Richard Magyar aktuell med boksläpp

30 ‪april‬ 2021

Suicide Zero-ambassadör, fotbollsproffs och nu också författare. I dagarna ger Richard Magyar ut sin första bok, Allt ingen sa, om sin egen ångest och de mörkaste dagarna – men också om vikten av nära vänner, djup andning och att våga lära känna sig själv. Idag har han landat på en betydligt ljusare plats i livet.

Stort grattis till boken, Richard! Berätta lite mer – vad handlar den om?

– Den tar avstamp i en av de mörkaste perioderna i mitt liv, när jag verkligen inte mådde bra. Sedan får man följa mig i processen framåt. Lära känna mig och den jag är och hur jag brottats med sånt som dåligt självförtroende och prestationsångest. Men jag berättar också om hur jag jobbar för att ta mig framåt och ur mitt dåliga mående, vilka verktyg jag använder och hur det går att faktiskt landa i acceptera sig själv och må bättre.

Varför ville du skriva den?

– Idén fick jag egentligen för tre år sedan, när jag önskade att det fanns en bok som sammanfattade alla saker som hade kunnat hjälpa mig och många i min omgivning att må bättre. Jag hittade ingen sån bok så jag bestämde mig för att skriva den själv. Men det blev mest en hög med ord i ett word-dokument på min dator, så jag lade allt på is. Men så kom jag i kontakt med mitt förlag förra året och då fick jag guidning i själva skrivandet, vilket gjorde det mycket lättare. Så på sju-åtta månader blev den klar.

Vem hoppas du ska läsa den?

– Alla som är som jag, eller som jag var för några år sedan. Killar och tjejer som just nu har lite svårt att navigera genom livet och som behöver verktyg för att ta sig framåt.

I boken ger du många konkreta tips på hur man kan jobba med sig själv för att må bättre. Men vilka verktyg har varit viktigast i din egen utveckling?

– En viktig vändpunkt för mig var när jag insåg att livet aldrig kommer att vara enkelt. Det kommer alltid att dyka upp en massa skit. Jag hade i så många år gått omkring och tänkt att det var något fel på mig, alla andra verkade vara så glada och ha det så bra men inte jag. Och det trots att jag hade alla förutsättningar. Men när jag insåg att det alltid kommer att dyka upp jobbiga grejer, och att det gör det för alla, så vände det. Jag insåg att det bara gäller att hantera de där jobbiga situationerna för de kommer aldrig att gå att undvika. Då blev livet lättare att leva.

– Sen har det för mig personligen varit viktigt att få skriva av sig. Att med jämna mellanrum få ur sig alla tankar på papper, för att rida ut stormen som finns i huvudet men också för att få andra perspektiv på saker och ting. Fysiskt och i mitt yrke har andningen och olika andningsövningar haft stor betydelse. Det hjälper mig att hantera stress och stunder när jag känner mig överväldigad av livet. Det är ett verktyg jag önskar att jag hittat tidigare.

Så hur mår du idag? Hur skulle du beskriva livet?

– Idag har jag börjat förstå de som tycker att livet är kul. Det är en fin sak för så har det verkligen inte alltid varit. Jag har hittat min plats i mig själv och ser med förväntan och nyfikenhet på livet. Jag vet vem jag är, med alla mina egenheter som är både bra och dåliga och jag har funnit mig själv i det. Så just nu är jag på en bra plats i livet, tack.

Läs mer om våra ambassadörer här!