Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj belopp



Ange ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Mörkgrön bakgrund, med en ljusare grön penseldrag med texten "Debatt" i pistagegrön.

Suicid i kollektivtrafiken måste förebyggas

19 ‪augusti‬ 2024

Plattformsbarriärer som endast öppnar sig när ett tåg har stannat behöver införas i tunnelbanesystemet för att minska antalet påkörningsolyckor, skriver företrädare för flera föreningar.

Artikeln publicerades i Dagens samhälle den 19 augusti 2024.

Det höga antalet suicid eller suicidförsök och olyckor i kollektivtrafiken i Stockholm till följd av påkörningar kan inte accepteras. Men de kan förebyggas. Hopp framför tåg är ofta impulshandlingar som går att förhindra.

I ett reportage om självmord som sänds på SVT Stockholm denna vecka lyfts vikten av olika förebyggande åtgärder, däribland trygga tågmiljöer. Nu kräver vi åtgärder och svar av regionens ansvariga politiker.

Bara i tunnelbanesystemet sker i medeltal 19 påkörningar årligen. Det är mer än en påkörning var tredje vecka! Till det kommer pendeltågstrafiken med i medeltal 12 påkörningar årligen. Påkörningar leder ofta till döden eller omfattande skador för den direkt drabbade, men får också allvarliga konsekvenser för närstående, medresenärer och vittnen liksom för anställda i kollektivtrafik och räddningstjänst.

Vi föreningar som arbetar med suicidprevention och anhörigstöd har vid flera tillfällen fört dialog med och krävt åtgärder av ansvariga politiker i Stockholm. Plattformsbarriärer liknande dem som finns vid pendeltågsstationerna Odenplan och Stockholm City, som endast öppnar sig när ett tåg har stannat, är den lösning som måste tillämpas på tunnelbanesystemet om antalet påkörningsolyckor ska kunna sänkas radikalt.

Vi kräver ett beslut om att plattformsbarriärer införs på den gula linjens samtliga hållplatser

Detta har även framförts av externa expertorgan såsom Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) och Transportstyrelsen. Andra åtgärder som kameraövervakning och larm vid spårbeträdelse kan bidra till att förhindra olyckor men är långt ifrån lika effektiva.

Gensvaret från politikerna har tyvärr uteblivit. Med hänvisning till kostnader och tekniska problem kopplade till befintliga plattformar och tågvagnar fick vi så sent som i juni i år veta att Trafikförvaltningen i Stockholm inte ser något behov av att ytterligare utreda ett införande av plattformsbarriärer i tunnelbanesystemet. I stället förordas enklare och billigare alternativ. Detta trots att Trafikförvaltningens egna utredningar dragit slutsatsen att 80 procent av de personer som avser att ta sitt liv i tunnelbanan sannolikt inte skulle genomföra handlingen på annat sätt, om detta förhindrades av plattformsbarriärer.

Vi menar att detta svar inte är gott nog. Exempelvis finns i dag plattformsbarriärer på marknaden som klarar av en blandad vagnpark med olika dörrplaceringar. Ekonomiska beräkningar har gjorts som konstaterar att totalkostnaden för plattformsbarriärer och dess tilläggsåtgärder väl skulle uppvägas av trafiksäkerhetsnyttor i form av minskat antal avlidna och skadade under en 30-årsperiod.

Just nu pågår utredningen av plattformsbarriärer på den nya gula linjen från Fridhemsplan till Älvsjö. I detta fall finns inga hinder att skylla på.

Påkörningar i kollektivtrafiken orsakar omfattande konsekvenser och lidande, men kan förebyggas genom konkreta åtgärder av trafikhuvudmännen. Vi kräver:

  • Ett beslut om att plattformsbarriärer införs på den gula linjens samtliga hållplatser.
  • En åtgärds- och tidplan för den övriga spårtrafiken som även inkluderar plattformsbarriärer.

Björn Eklund, talesperson för Spes – Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd

Eva Wedberg, generalsekreterare för Suicide Zero som arbetar för att minska självmorden i Sverige

Kjell Broström, ordförande för NSPH Stockholms län – tio medlemsföreningar i samverkan inom fältet psykisk hälsa

Läs även: ”Stora skillnader i hur kommunerna förebygger självmord” – debattartikel publicerad i mars 2023