Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj beloppAnge ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Fanny Tivenius
Fanny Tivenius

Straffbart att uppmana någon att ta sitt liv

18 ‪mars‬ 2021

Igår antog Riksdagen lagförslaget som innebär att det 1 maj blir straffbart att uppmana eller på annat sätt påverka en person till att ta sitt liv. Lagen är ett resultat av Fanny Tivenius mod kombinerat med Suicide Zeros uppmärksammande av Fanny som, när hon befann sig i livets absolut svåraste stund, blev hetsad av en vän som var polis att ta sitt liv. Han gav henne direkta instruktioner på hur hon skulle gå till väga. Som tur var ringde en kompis och Fanny överlevde.

När Fanny Tivenius var 16 år gammal tog hennes mamma sitt liv, ett trauma som resulterade i att även hon själv blev självmordsnära. I ett skede när Fanny befann sig i livets absolut svåraste stund, blev hon av sin vän, som till yrket var polis, detaljerat instruerad i hur hon skulle ta sitt liv. Lyckligtvis ringde en väninna i stunden som hon skulle fullfölja planen och handlingen avstyrdes. Händelsen fick ingen påföljd, då polisens uppmanande till självmord inte var olaglig.

Det blev en enorm antiklimax, från att tro att man ska dö till att känna en enorm ilska över att någon beter sig så. Några veckor senare googlade jag och högst upp kom Suicide Zero där det stod: Det kan bli bättre. Jag skrev ett meddelande på Facebook och fick direkt svar som bekräftade hur fel polisen hade agerat. Jag fick verkligen det stöd jag behövde där och då, säger Fanny Tivenius.

I samband med att Fanny kom i kontakt med Suicide Zero, var det av hög prioritet att uppmärksamma hennes historia. Detta lyftes i en debattartikel i Aftonbladet samt i två avsnitt av podcasten ”Självmordsöverlevarna”, där Fanny berättar öppet om det osannolika hon varit med om. Fannys mod och samarbete med Suicide Zero bidrog till debatt och krav på en förändrad lagstiftning. Igår antog Riksdagen lagförslaget som innebär att det 1 maj blir straffbart att uppmana eller på annat sätt påverka en person till att ta sitt liv.

Lagen innebär att två nya brott införs, både att uppmaning till självmord förbjuds men även oaktsam uppmaning. Man får alltså inte exempelvis på nätet på något sätt uppmana till självmord, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero.

Vi är både glada och stolta över att det verkligen går att påverka och att Fannys mod i detta fall var ovärderligt!

Känslan när jag polisanmält händelsen och fick svaret att detta inte var ett brott och därför inte gick att anmäla var fruktansvärd. Nu kommer ingen att behöva uppleva samma sak, det känns väldigt bra, fortsätter Fanny.

Lyssna på podcast-avsnitten om Fanny och hennes bakgrund och hur hennes vän hetsade henne till självmord. Läs även Suicide Zeros uppmärksammade debattartikel i aftonbladet.