Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj beloppAnge ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

För snart tre år sedan tog den internationellt erkända stjärnkocken Anton Bjuhrs mamma sitt liv. Anton var mitt i arbetet med att driva restaurang Gastrologik, som idag har två stjärnor i Guide Michelin, och mammans självmord kom oväntat.
För snart tre år sedan tog den internationellt erkända stjärnkocken Anton Bjuhrs mamma sitt liv. Anton var mitt i arbetet med att driva restaurang Gastrologik, som idag har två stjärnor i Guide Michelin, och mammans självmord kom oväntat.

Stjärnkocken Anton Bjuhr ny ambassadör för Suicide Zero

04 ‪april‬ 2019

För snart tre år sedan tog den internationellt erkända stjärnkocken Anton Bjuhrs mamma sitt liv. Anton var mitt i arbetet med att driva restaurang Gastrologik, som idag har två stjärnor i Guide Michelin, och mammans självmord kom oväntat. Nu vill han sprida kunskapen om hur viktigt det är att lära sig se varningstecken och våga fråga om självmordstankar. Därför blir han ambassadör för Suicide Zero.

Jag vill använda den plattform jag har i dag inom restaurangvärlden till att förändra attityder och öka kunskapen kring psykisk ohälsa och självmord. Vi måste alla bli bättre på att fånga upp hur vår medmänniskor mår, säger Anton Bjuhr.

Anton kommer från Storuman i Västerbotten och växte upp med tre bröder samt mamma och pappa som drev begravningsbyrå.

Döden var alltid närvarande hos oss i och med mina föräldrars arbete, men ändå fanns alla stigman och tabun kring självmord där. Som att ”man väcker den björn som sover om man talar om självmord”, eller att ”man väljer att ta sitt liv”. Inget av det stämmer, det vet jag ju nu.

Anton gick nyligen Suicide Zeros tvåtimmars-utbildning Våga Fråga.

Jag fick upp ögonen för att vi alla måste våga fråga varandra hur det är och sedan lyssna på svaret. Att sätta sig in i en annan människas verklighet och stanna där en stund, inte minst för att kunna bedöma om en person faktiskt har allvarliga självmordstankar, säger han.

Om Anton Bjuhr

Anton Bjuhr kommer från Storuman i Västerbotten. Han började jobba på en snabbmatsrestaurang som tonåring, därifrån bar det vidare till kockskola i New York. I Göteborg träffade han sin kompanjon Jacob Holmström och efter att tillsammans ha arbetat på välrenommerade restauranger i Oslo och Paris växte tankarna på en gemensam restaurang fram. 2011 slog de upp dörrarna till Gastrologik i Stockholm, där Anton ansvarar för det söta köket och bageriet och Jacob för det salta. Drygt ett år efter öppnandet, 2013, fick de sin första Michelinstjärna och i mars 2019 fick de sin andra.

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Caroline Meyer Lagersparre Press- och kommunikationsansvarig Suicide Zero caroline@suicidezero tel: +46 730702500