Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj beloppAnge ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

”Självmordstankar är skarpt förknippat med skam”

18 ‪oktober‬ 2021

Hans Lekedal i Lidköping hade mått dåligt en period och gått med självmordstankar när han till slut fick akut vård.

– För mig hade det gått väldigt långt med mörka tankar, men jag förstod till slut hur viktigt det att sätta ord på dem.

Hans Lekedal upplevde att han genom att berätta om sina självmordstankar kunde hålla isär dem från sig som person och att det inte var han som var ”galen” eller ”dum”. Men det var inte enkelt att dela med sig.

Det var svårt att sätta de rätta orden utan att såra någon. Det var jobbigt, mer jobbigt än skönt.

Hans upplever att de flesta som han delat sina tankar med har ett vuxet och inkännande sätt och att många bekanta möter honom med respekt för att han vågat berätta om hur han mådde. Men alla reagerade inte på det sättet.

I min familj togs det tyvärr inte emot bra alls. Jag hann aldrig berätta för mina föräldrar innan dom gick bort och det tog fyra år innan jag öppnade mig för min syster. Mina barn förstår fortfarande inte.

Många som går med självmordstankar vittnar om skuld och skam och att det finns fördomar kring att må dåligt. Hans Lekedal menar att det är viktigt att inte bära sina tankar inom sig och skämmas för dem.

Det finns en föreställning om att självmord inte är någonting man ska prata om. För oss som drabbats är det starkt förknippat med skam. Vi känner någonting, tänker någonting och några av oss försöker göra någonting som man inte ”får” prata om. Finns det barn i familjen så är det också viktigt att prata om tankarna så att dom förstår och inte går och grubblar själva.

Hans berättar att han är en av dem som inte blivit bemött med respekt när han delat med sig om sitt mående. Han har mötts av de fördomar och skam som förknippas med självmord.

Om man hamnar i en liknande situation som jag gjorde så är mitt råd att inte kämpa tillbaka, låt det vara och gå iväg. Om något måste lösas så får det bli vid ett senare tillfälle. Jag gjorde misstaget att kämpa mot och det är inte värt det. Vill man inte bemöta en självmordsnära människa på ett respektfullt sätt så är det ingenting vi kan ändra på när vi är svaga.

Vad skulle du vilja säga till de som går med självmordstankar?

– Du är inte ensam med sådana tankar även om det känns så. Ring självmordslinjen, söka vård, säg till någon vad du känner. Vad du än gör så håll det inte för dig själv.

…och vad skulle du vilja säga till de som misstänker att någon i deras närhet går i självmordstankar?

– Fråga hur det är. Acceptera inte ”bra” som ett svar. Fråga igen och stanna kvar. Lämna inte personen själv om det är akut. Se till att du får hjälp. Kom ihåg att det inte är farligt att fråga och att du inte ska fixa någonting. Du kanske räddar ett liv bara genom att fråga och finnas där.

Läs mer om hur du kan våga fråga – eller berätta – om självmordstankar