Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj beloppAnge ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Simon Ekstrand och Calle Ekstrand
Simon Ekstrand och Calle Ekstrand

Simon ”AMIIGO” Ekstrand – Ett självmord drabbar så många fler än vad man tror

09 ‪april‬ 2021

När Simon Ekstrands bror Calle tog sitt liv rasade hans värld samman. Flertalet terapisessioner och passionen för musik har betytt mycket för Simons sorge- och bearbetningsprocess. I syfte att hylla sin bror och deras gemensamma musikintresse, har Simon skapat låten ”One Man Army”, som handlar om att man aldrig är ensam – även om det ibland kan kännas så. Samtliga streamingintäkter kommer att gå oavkortat till Suicide Zeros suicidpreventiva arbete under 1 år framöver.

Berätta lite om dig själv

Mitt namn är Simon Ekstrand, är 30 år och bosatt i Alingsås tillsammans med min fru och två små barn. Efter elva år som anställd, har jag valt att sadla om och studera till IT-Projektledare. Ett av mina stora intressen i livet är att producera musik. Redan som tioåring började jag spela gitarr och när jag fyllde 18 år började jag att producera elektronisk musik hemma i mitt sovrum. Sedan två år tillbaka släpper jag låtar under artistnamnet AMIIGO.

Vad har du för erfarenhet av psykisk ohälsa och suicid?

Jag har en erfarenhet som anhörig, då min 17-åriga lillebror Calle tog sitt liv för ett år sedan. Under en längre tid led Calle av både depression och ångest, något som resulterade i att han hoppade av gymnasiet redan under första året. Vår far gjorde allt i sin makt för att försöka få Calle på rätt bana, och kopplade ihop honom med otaliga kontakter och stödpersoner hos socialtjänsten.

Vid årsskiftet 2019-2020 flyttade Calle hem till mig och min familj, och vi påbörjade samtalsterapi hos BUP i Lidköping en gång i veckan. Utöver BUP, fick vi även väldigt gott stöd från Vara Socialtjänst, där vi veckovis pratade om hur flytten hem till oss hade gått och vad planen var framöver. Calle ville gärna ta körkort, så vi hade som plan att börja övningsköra så fort vädret hade blivit lite bättre. Vi hade även börjat titta på lite olika alternativ på sysselsättning och pratade om huruvida Calle ville börja plugga eller arbeta. Calle ville gärna ta körkort, så vi hade som plan att börja övningsköra så fort vädret hade blivit lite bättre.

Den 28 Mars 2020 klockan 06:00 väcktes jag i panik av min fru som hade hittat och upptäckt att Calle hade tagit sitt liv – detta fick min värld att rasa samman.

Hur har detta påverkat dig och ditt liv?

Det går inte en dag utan att jag tänker på min lillebror och undrar hur det hade varit om han hade levt idag. Jag saknar att höra den ständiga fråga “Är det någon som vill ha kaffe?”, då han var en hängiven fantast och massförbrukare av kaffe. Jag saknar även alla de glädjefyllda stunder när han lekte och busade runt med våra små barn likaså våra fikastunder i Lidköping före BUP-samtalen.

Givetvis har Calles bortgång påverkat långt många fler än bara mig och min familj som bodde ihop med Calle. Vi är en stor familj på 7 barn som sörjer vårt syskon, en far och mor som har förlorat sin älskade son liksom alla anhöriga och vänner till Calle. Ett självmord drabbar så många fler än vad man tror.

Vad har varit dina nycklar för att ta dig igenom det?

Calles bortgång har påverkat mitt liv oerhört mycket och jag har själv behövt gå i samtalsterapi vid ett flertal tillfällen för att få hjälp att hantera sorgen. Det gör obeskrivligt ont att han är borta, men jag försöker lägga vikt på alla fina minnen som jag delar med min lillebror och är tacksam för den tid jag fick spendera med honom.

Musiken har även varit en viktig del av min bearbetning och sorgeprocess. Jag har sedan länge funderat på hur jag skulle kunna hylla min bror och kom på idén att tillägna honom en låt. Calle delade mitt musikintresse, men hade aldrig riktigt orken att sätta sig in i det fullt ut. Jag har många fina minnen från kvällar, då vi satt tillsammans och spånade på olika musikidéer och Calle hade många bra tankar och inspel. Att få skapa den här låten tillägnad honom, betyder därför väldigt mycket för mig. Musiken har även varit en viktig del av min bearbetning och sorgeprocess.

Tillsammans med låtskrivaren och artisten Otto Palmborg, som ställt upp helt ideellt, har vi skapat låten ”One Man Army”. En låt som handlar om att man aldrig är ensam – även fast det ibland kan kännas så.

Berätta gärna om hur du engagerar dig för att driva frågan framåt?

Mitt engagemang för Suicide Zero började kort efter Calles bortgång. Suicide Zeros arbete med att förebygga och förhindra självmord är otroligt viktigt och måste uppmärksammas i mycket högre grad. Jag är väldigt öppen med mina erfarenheter om självmord, vilket gör att många fler vågar öppna sig och prata om sina känslor, vilket jag tycker är oerhört fint.

Jag engagerar mig även genom att skapa årliga födelsedagsinsamlingar på Facebook och försöker donera så ofta som jag kan. Min önskan och förhoppning med ”One Man Army” är att jag får en större möjlighet att donera betydligt mer än vad jag kan göra från egen ficka. Under ett års tid, kommer samtliga streamingintäkter gå oavkortat till Suicide Zero.

”One Man Army” lanseras i dag på Spotify och du kan lyssna på den här.