Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj beloppAnge ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Kristina Falk med boken En gång slockna alla stjärnor

Roman för unga öppnar upp för samtal om självmord

27 ‪maj‬ 2020

Gymnasieläraren Kristina Falk har i sitt yrke träffat många ungdomar som lider av psykisk ohälsa. När Suicide Zero höll en föreläsning på skolan hon jobbar på kände hon starkt att hon måste skriva om ämnet. Resultatet blev boken ”En gång slockna alla stjärnor” och en del av intäkterna skänks till Suicide Zero.

Suicide Zero gör ett enormt viktigt jobb och jag upplever att de som jobbar för organisationen lägger ner både själ och hjärta i arbetet för att förebygga självmord. Det kändes rätt och naturligt att 5 kronor av varje såld bok skulle skänkas till Suicide Zero.

En kärlekshistoria om att vilja leva och dö

För Örnsköldsviksbon Kristina Falk har skrivandet varit en naturlig del sedan mellanstadiet men det var inte förrän hon studerade till lärare som hon vågade satsa på författandet. Boken ”En gång slockna alla stjärnor” är en kärlekshistoria om karaktärerna Freja och Varg – två ungdomar som bär på varsitt mörker. Det är en bok om kärlek, men även en bok om att vilja leva och att vilja dö, om vänskap, smärta och mod.

Det här var en bok som jag behövde skriva. Jag hade en idé att skriva om två unga människor som har olika perspektiv på döden. Jag ville skriva en kärlekshistoria som inte skulle väja för det mörka, råa och ärliga. Men det skulle även finnas styrka och passion. Jag har nog aldrig brunnit för något skrivprojekt lika mycket som jag gjort för det här, säger Kristina Falk.

Hoppas boken kan öppna upp för samtal

Kristina Falk har sett människor i sin närhet påverkas av självmord och som gymnasielärare träffat många ungdomar som mår väldigt dåligt. Boken hoppas hon kan öppna upp för samtal kring psykisk ohälsa och självmord.

Vi måste värna om varandra och prata mer om självmord, inte låta det vara tabu. Våga visa att vi bryr oss även om det känns som att vi stör. Det är viktigt att våga ställa frågor och lyssna på svaren.

Vad har du för tips till de unga som mår dåligt och går med självmordstankar?

— Prata med någon om hur du mår, antingen med någon i din närhet som du litar på, eller med någon utomstående. Idag kan man även prata med någon professionell via chatt och telefon. Låt dem hjälpa dig. Du är inte ensam. Dina tankar och känslor är ingenting att ”skämmas” för, det är viktigt att ta dem på allvar. Även om det känns som att du famlar i ett oändligt mörker just nu, så är det inte oändligt. Det kommer att bli bättre.

Boken ”En gång slockna alla stjärnor” kan du beställa här