Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj beloppAnge ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Händer, personen bär sz armband

Pressmeddelande: Ingen nedgång i antal självmord 2023

25 ‪juni‬ 2024

Enligt ny statistik från Socialstyrelsen dog 1 617 personer i Sverige i självmord 2023, det är en uppgång i antal från 2022 då siffran var 1 569. En oroande utveckling menar organisationen Suicide Zero som vill se fortsatta krafttag från flera instanser i samhället.

– Att antalet självmord i Sverige inte minskade från förra året är så klart en besvikelse och en sorg. Samtidigt vet vi att det krävs långsiktiga och systematiska krafttag från flera instanser i samhället för att verkligen få ned siffrorna, säger Suicide Zeros generalsekreterare Eva Wedberg (tf).

År 2021 var siffran för antal personer som dog i självmord 1 505 vilket gick upp till 1 569 under 2022, motsvarande siffra för 2023 hamnade på 1 617. Även självmordstalen, alltså antal per 100 000 invånare, ökade från 14,96 år 2022 till 15,34 år 2023. Tänkbara anledningar kan vara eftersläpande effekter av pandemin, det svåra ekonomiska läget som har drabbat många hushåll hårt.

– För att antalen självmord verkligen ska minska behöver regeringen fortsätta satsa resurser i linje med vad som presenterades i våras. Beslutet om att återinföra den nationella hjälplinjen och tillsätta en nationell samordnare var viktiga steg, säger Eva Wedberg och fortsätter;

– Nu vill vi se en blocköverskridande överenskommelse mellan riksdagspartierna för att säkerställa långsiktighet, oavsett politiskt styre. Och än viktigare, att styrning och resurssättning utgår från ambitionerna i den nya strategin, och att kommuner, regioner och civilsamhället får långsiktiga resurser för att göra sin del i arbetet.

Samtidigt finns det ljusglimtar. Enligt en undersökning som Novus utfört på uppdrag av Suicide Zero tycker nära åtta av tio svenskar att det är en medmänsklig plikt att förhindra att någon begår självmord. Dessutom säger sig nästan varannan svensk veta var någon som har självmordstankar kan vända sig för att få hjälp.

Siffrorna ovan gäller säkra och osäkra självmord. Läs mer om hur självmordsstatistik beräknas här.

Källa: Socialstyrelsen Dödsorsaksregistret