Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj beloppAnge ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Amalia Braunsthal

”Om vi ska leva vidare utan henne, måste vi börja leva – och inte bara överleva”

04 ‪februari‬ 2021

Amalia Braunsthal är artisten och influencern som bor tillsammans med sin familj i en buss på några kvadratmeter - en livsstil som både inspirerar och förundrar många av hennes följare. En av hennes egen stora inspirationskälla både i livet och rent musikaliskt var hennes älskade syster och allra bästa vän Cara, som gick bort i självmord under 2017. För att hedra systerns minne, har Amalia tolkat hennes musik och släppte i höstas låten ”Helt ur fas”, som har fått över 100.000 lyssningar på Spotify. Utöver detta har Amalia även startat en insamling samt valt att låtens samtliga streamingintäkter ska gå oavkortat till Suicide Zero – i syfte att kunna ge fler chansen att kunna behålla sin syster kvar i livet.

Berätta mer om dig själv

– Jag heter Amalia Braunsthal, är snart 30 år gammal och förlorade min syster, bästa vän och andra hälft i självmord den 4 januari 2017. Ibland identifierar jag mig bara som Caras syster, men jag är också mamma till två barn och sambo och vi lever alla fyra på några kvadratmeter i en buss. Jag arbetar med sociala medier och delar med mig av vårat annorlunda val av liv liksom livet som helhet med dess upp och nedgångar.

– När min syster dog, kände det som en del av mig försvann, och hennes anhöriga och närstående liksom jag själv gick in i något slags “panikmode”. När den första paniken hade lagt sig, kom vi till insikten att ”om vi ska leva vidare utan henne, måste vi börja leva – och inte bara överleva”. Det hela resulterade i att vi sa upp oss från våra arbeten, köpte vår lilla buss och började jaga lyckan i att prioritera annorlunda och ha mer tid tillsammans.

Vad inspirerar dig i den kreativa processen?

– Min syster var själv artist och en stor inspirationskälla för mig. När jag började spela in hennes musik, ville jag å ena sidan att den skulle förbli orörd och låta precis såsom hon framförde den. Å andra sidan var det viktigt för mig att gör låtarna till ”mina egna” och inte bara ta hennes versioner rakt av. Det har kommit bli terapeutiskt för mig att sjunga hennes ord, melodier, smärta och känslor i min egen tolkning.

Vad vill du förmedla med din musik?

– Låten ”Helt ur fas” handlar om hur svårt det är att släppa in andra i det här allra mörkaste. Min förhoppning med låten är att den ska öppna upp till samtal och vara en påminnelse om att våga prata om det som är svårt. Jag hoppas även att låten ska bidra till att sudda ut distinktionen mellan ”vi och dem” och lyfta det faktum att vi är de som mår dåligt – inte dem.

Varför tycker du att Suicide Zeros arbete behövs och vad skulle du vilja säga till någon som mår dåligt och går med självmordstankar?

– Jag är så glad och tacksam att det finns organisationer som Suicide Zero, som ger hopp, kunskap och gör skillnad. Det är även en organisation dit folk kan vända sig oavsett på vilket sätt man är drabbad. Till de som mår dåligt och går i självmordstankar vill jag säga: DU ÄR INTE ENSAM.

Lyssna på “Helt ur fas” på Spotify, vars samtliga streamingintäkter går oavkortat till Suicide Zeros arbete.