Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj beloppAnge ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Camilla Rosenkvist

Livsviktigt med medmänskliga samtal – så gör du

08 ‪april‬ 2020

I tiden som råder, med global ekonomisk kris och risk för ökat antal självmord i samhället, är det extra viktigt att vi samtalar med våra medmänniskor. Camilla Rosenkvist, utbildningsansvarig på Suicide Zero, delar med sig av tips från vår utbildning ”Våga Fråga”.

Om man går igenom en livsomställning eller om man mår dåligt kan det vara väldigt välgörande att få dela med sig av sina tankar och känslor till någon som bryr sig och vill lyssna. Det gör ofta att man känner sig mindre ensam och genom att prata om hur man mår finns det en ökad chans att hitta verktyg för att kunna må bättre. Många gånger räcker det medmänskliga samtalet, det är inte alltid man behöver söka hjälp inom psykiatrin.

Uppmärksamma ändrat beteende

Det kan vara svårt att avgöra om personer i ens närhet inte mår bra och det kan se olika ut för hur det tar sig i uttryck. Ett tips är att uppmärksamma ett ändrat beteende.

Ofta kan det handla om att man drar sig undan sociala sammanhang och inte tycker om att göra sådant som man tidigare tyckt om att göra. Men det kan också ta sig i uttryck som att man blir mer aggressiv och utåtagerande. Ofta har man redan eller får problem med sömnen och man kanske slarvar med maten eller tar till alkohol eller droger för att döva sin psykiska smärta, säger Camilla Rosenkvist.

Fråga respektfullt

För att närma sig någon man misstänker har självmordstankar behöver vi fråga, men på ett respektfullt sätt.

Man kan exempelvis säga att ”jag känner inte riktigt igen dig” och ”jag vill höra hur du mår”. Ofta kan man få ett kort ”bra” eller liknande till svar eftersom många upplever att det är vad som förväntas eller att man inte vill vara en börda för någon. Men här gäller det att vara lite artigt påträngande och inte omedelbart ge upp, utan våga fråga vidare eller säga ”att jag vill verkligen veta hur du mår på riktigt och jag lyssnar gärna”.

Ha tålamod och visa att du har tid

Det kan kännas svårt att veta hur man samtalar med någon som mår dåligt. Viktigt är att ha tålamod och visa att man har tid och vilja att lyssna.

Var inte rädd för tystnaden och våga stanna kvar. Om man mår dåligt kan man ha väldigt svårt att uttrycka vad man känner och man kanske inte heller är van att sätta ord på sina känslor, säger Camilla Rosenkvist.

Var tydlig när du frågar om självmordstankar

För att få en bättre bild av en persons situation är det bra att ställa öppna frågor som handlar om att använda frågeord som ”när” och ”hur”. Men är personen mycket deprimerad behövs mer specifika frågor som är lättare att svara på.

Framförallt bör man vara väldigt tydlig när man frågar om någon har självmordstankar. Linda inte in det utan fråga rent ut, ”har du självmordstankar” eller ”har du tankar på att ta ditt liv”. Får man då ett jakande svar så kan man fråga vidare om personen har tänkt på hur och när den skulle ta sitt liv. Och det är viktigt att man hjälper personen att söka hjälp, att finnas där medan man tar en professionell kontakt, säger Camilla Rosenkvist.