Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj beloppAnge ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Catarina Montell och Malin Moberg från Länstidningen Östersund och Siri Ambjörnsson och Ullakarin Nyberg från Livet tog emot Våga berätta-priset 2023 av Suicide Zeros generalsekreterare Rickard Bracken.
Catarina Montell och Malin Moberg från Länstidningen Östersund och Siri Ambjörnsson och Ullakarin Nyberg från Livet tog emot Våga berätta-priset 2023 av Suicide Zeros generalsekreterare Rickard Bracken.

Länstidningen Östersund och Livet är årets Våga berätta-pristagare

27 ‪april‬ 2023

Under en temakväll på JMK i Stockholm delade Suicide Zero för nionde året i rad ut Våga berätta-priset, en utmärkelse som är till för att uppmärksamma att bra journalistik kan vara en suicidpreventiv åtgärd. 2023 års pristagare är Länstidningen Östersund och radioprogrammet Livet.

För nionde året i rad delade Suicide Zero ut Våga berätta-priset till de som stått för den bästa journalistiken på temat självmord. Under ett evenemang i Stockholm på tisdagseftermiddagen blev det officiellt att 2023 år pristagare är Länstidningen Östersund och radioprogrammet Livet med Ullakarin Nyberg.

Länstidningen Östersund vinner prisets huvudkategori och så här motiverar juryn utmärkelsen:

Länstidningen Östersund har under 2022 genomfört en serie mycket välgjorda reportage som skildrar samhällets utmaningar kring, och insatser för, att förebygga självmord. I artikelserien får människorna inom vården, kommunen och ideella organisationer komma till tals. Artikelserien lyfter de utmaningar som finns och vad som behöver göras. Men reportagen skildrar också människors egna erfarenheter, till exempel hur dansen blev räddningen när Henrik mådde dåligt och hur Gun och Bosse hanterade sorgen efter att sonen tog sitt liv. Dessa berättelser, som förmedlas av människor som bestämt sig för att prata öppet om självmord, är viktiga. De sätter fingret på var samhället brister, på relationernas betydelse och på det faktum att självmord går att förebygga.

Livet, som sändes på Sveriges Radio fram till årsskiftet, tog hem Våga berätta-prisets hederskategori. Något juryn motiverar så här:

Livet med Ullakarin Nyberg är ett program producerat av Siri Ambjörnsson på Klippan Produktion, på uppdrag av Sveriges Radio. Programmet har med berättandet, lyssnandet och dialogen som form bidragit till att skildra samtal om psykiska ohälsa och självmord på ett nytt och helt öppet sätt. Ullakarin Nyberg, som är suicidforskare och överläkare inom psykiatrin, frågar om självmordstankar och samtalar om skulden efter att någon man älskat tagit sitt liv. Trots det tunga ämnet är det samtal som lindrar och ger nya kunskaper och insikter. Lyssnaren påminns om samtalets kraft för att hantera frågor om livets skörhet och den skuld och skam som drabbar så många av oss.

Under kvällen, som leddes av tidigare pristagaren Frida Boisen, bjöds det även på föreläsningar av forskarna Michael Westerlund och Thomas Niederkrotenthaler, samt på ett panelsamtal där vinnarna medverkade och fick ge sin syn på hur man bäst jobbar journalistiskt med självmordsfrågan.

Tidigare pristagare:

  • 2015: P4 Blekinge och Erik Hultgren
  • 2016: TV4 Nyhetsmorgon och Ulrika Jannert Kallenberg
  • 2017: Niklas Ekdal, Pia Minati och Joanna Björkqvist
  • 2018: Svenska Dagbladet, Christian Dahlström, P4 Värmland och 30 liv i veckan
  • 2019: Malou efter tio, Peter Ferm, Peter Herkel och Andreas Häggström
  • 2020: Elin Sandow och Sissela Bremmers 2021: Nya Wermlands-Tidningen och Frida Boisen
  • 2022: Malou efter tio och Måns Mosesson