Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj belopp



Ange ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Två personer sitter på en brygga. (beskuren)

Kommentar: Bra att nationella strategin är antagen, nu vill vi se handling

10 ‪januari‬ 2025

Det är goda nyheter att regeringen idag antog den nya nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention. För att minska antalet suicid i Sverige behövs den långsiktighet i arbetet som strategin uttrycker.

Det är även glädjande att regeringen har tillfört mer resurser till området, både till förstärkning av den prehospitala akutsjukvården för personer med psykisk ohälsa och suicidalitet, och till civilsamhälles organisationer.

Nu är det viktigt att strategin omsätts i handling. Det kräver konkreta planer men också samordning mellan berörda myndigheter. Att uppdragen som pekas ut i handlingsplanen genomförs och samverkan mellan myndigheterna fungerar är avgörande, och något som regeringen behöver följa upp noggrant.

Strategin skapar en möjlighet att förbättra Sveriges förmåga att förhindra självmord och nu är det viktigt att alla aktörer som har en roll i arbetet prioriterar att genomföra insatser som kan rädda liv.

Varje år tar ungefär 1 500 personer i Sverige sitt liv. Det är ungefär sju gånger fler än antalet döda i trafiken. Utöver detta gör minst 15 000 personer självmordsförsök varje år. De insatser från samhällets sida som har gjorts så här långt står inte i proportion till det samhällsproblem som självmord är.

Strategin skapar en möjlighet att förbättra Sveriges förmåga att förhindra självmord och nu är det viktigt att alla aktörer som har en roll i arbetet prioriterar att genomföra insatser som kan rädda liv. Det är en förutsättning för att åstadkomma skillnad och för att insatserna ska bli likvärdiga över hela landet.

Det vi vill se nu är tre saker:

  1. Att den nationella strategin följs av uppdrag till kommuner och regioner och resurser för insatser. Vi vill också att arbetet följs upp och utvärderas från regeringens håll.
  2. Att framför allt regioner och kommuner tar fram handlingsplaner som bygger på den nationella strategin.
  3. Att utbildningsinsatser prioriteras särskilt i det kommande arbetet. Kunskap saknas på många håll.

Eva Wedberg                            Line Sardh

Tf generalsekreterare             Chef politisk påverkan och regional verksamhet