Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj beloppAnge ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Janice Kavander
Sångerskan och artisten Janice Kavanders pappa tog sitt liv 2011. Att prata om psykisk ohälsa och bryta tabun kring självmord är viktigt för Janice. Därför blir hon ambassadör för Suicide Zero.

Janice – ny ambassadör för Suicide Zero

12 ‪februari‬ 2019

Sångerskan och artisten Janices pappa tog sitt liv 2011. Att prata om psykisk ohälsa och bryta tabun kring självmord är viktigt för Janice. Därför blir hon ambassadör för Suicide Zero. Samtidigt släpper hon kortfilmen Ode to Andrew, en filmisk tolkning av låten Answer, som hon skrev till minne av sin far.

Janice Kavander var 16 år när hennes pappa tog sitt liv. Som många andra svarade han alltid ”bra” om någon frågade hur han mådde.

Män står för cirka 70 procent av alla självmord. Män är generellt mer aggressiva, risktagande, impulsiva och missbrukar mer. Män har dessutom ofta svårare att tackla förluster, exempelvis av ekonomisk eller statusrelaterad karaktär. Män söker hjälp först när det gått lång tid, eller inte alls. Detta bidrar till att pojkar och män står för över 1 000 självmord, av ungefär 1 500, varje år.

Efter att Janices pappa tagit sitt liv flyttade en stor del av släkten in.

Det var fint och starkt men också konstigt för ingen ville prata om det som hänt. Det var stigmatiserande, säger Janice.

Musiken var viktig för Janice efter att hennes pappa tagit sitt liv. Hon hade svårt att verbalisera det som hänt men i musiken kunde hon sätta ord på känslorna. För två år sedan släpptes låten Answer som handlar om saknaden och tomheten efter hennes pappa. Och nu har låten blivit omtolkad till en film av regissören Freshteh Piltan från B-Reel Films.

Filmen ska förmedla varför jag vill tala om det här. Jag hittade tröst och hopp i min musik och jag hoppas att folk ska göra det också. Det känns fint att få prata mer om det, säger hon.

Janice gick nyligen Suicide Zeros tvåtimmarsutbildning Våga Fråga. Hon lärde sig en hel del.

Avdramatiseringen av att våga fråga om självmordstankar. Tassa inte runt om vad som hänt utan förklara varför du frågar och var rakt på sak. Många skulle behöva utbildningen och jag är tacksam för att jag fick ta del av den.

Alfred Skogberg är generalsekreterare på Suicide Zero och är mycket glad åt organisationens nya ambassadör.

Janice når ut till mängder av personer som ser upp till henne och hon är en förebild för många. Med Janice kommer fler att få kunskap om hur vi kan göra så att färre ska behöva uppleva fasan i att en älskad tar sitt liv, säger Alfred Skogberg.

Om Janice

Janice slog igenom 2016 med låten Don’t need to. Hennes kritikerhyllade debutalbum Fallin’ Up släpptes 2018 och samma år var hon nominerad till Årets nykomling på Grammisgalan. Hon har nyligen uppträtt i Musikhjälpen, på Guldbaggegalan och Grammisgalan och är aktuell som skådespelare i filmen Eld och lågor. Snart släpper hon även ny musik. År 2011 tog hennes pappa sitt liv. Att prata om psykisk ohälsa och bryta tabun kring självmord är mycket viktigt för Janice. Därför blir hon nu ambassadör för Suicide Zero.