Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj beloppAnge ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Maria Lorentzon
Maria Lorentzon #hejvolontär

#hejvolontär med Maria Lorentzon

17 ‪mars‬ 2020

Maria Lorentzons son Flipp var trans, hade neuropsykiatriska funktionshinder och led av ångest och svåra depressioner. Han var bara 17 år när han tog sitt liv i augusti 2018. För att illustrera bilden av den verklighet som anhöriga många gånger lever i anordnade Maria nyligen en utställning i Stockholm. Här fanns även Flipps fantastiska fotografier till salu och allt överskott gick till Suicide Zero.

Varför anordnade du utställningen?

– För att visa och berätta hur det är att vara nära anhörig till en person som mår väldigt dåligt, hur vi levde som familj och vem Flipp egentligen var – bakom diagnoserna.

Hur länge har du varit volontär för Suicide Zero?

– Jag engagerade mig under våren 2019 då jag hört att Suicide Zero är en väldigt seriös organisation som fyller en viktig funktion i samhället.

Vad ger det dig att vara volontär?

– Det kan vara vilsamt att vara bland människor som förstår utan att man behöver förklara. Dessutom har jag svårt att vara inaktiv efter att jag sett att det finns så mycket kvar att göra inom landsting, kommun och skola men även bland våra medmänniskor. Om jag kan påverka på något sätt har jag gjort nytta.

Vad skulle du vilja se för förändring där du bor?

– Jag skulle vilja se en mer inkluderande skola, där lärarna har grundläggande kunskap om barn med särskilda behov och där elevhälsan är utvecklad. Hela vårdkedjan måste arbeta tillsammans och drogbruk får inte utgöra ett hinder för vård. Detta är så självklart men fungerar ändå inte i verkligheten.

Vilka är dina hjärtefrågor?

– Min son genomgick en transutredning innan han dog och att vara trans innebär stor psykisk belastning av olika skäl. Ungdomar som ständigt känner ett utanförskap får en låg självkänsla som påverkar en genom hela livet. Jag drömmer om att kunna förändra skolan men framför allt att vård och omsorg för dessa barn blir bättre. Att försöka påverka samhället kring detta ger mig en känsla av mening.

Vilka är dina bästa tips till andra som vill engagera sig?

– Utgå från magkänslan. Gör det du brinner för. Minsta insats är bra samtidigt som det är jätteviktigt att ta hand om sig själv.