Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj beloppAnge ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Malin Goude

#hejvolontär med Malin Goude

05 ‪juni‬ 2020

Till vardags arbetar Malin Goude som psykolog på en psykosmottagning och på fritiden håller hon Våga fråga-utbildningar som volontär för Suicide Zero för att även kunna bidra på ett mer övergripande plan.

Varför har du valt att bli volontär för Suicide Zero?

– Jag blev volontär för Suicide Zero 2016 för att suicidprevention är en av mina hjärtefrågor. Självmord är den yttersta och mest tragiska konsekvensen av psykisk ohälsa. Det är definitivt något som går att förhindra och jag anser att det finns mer att göra för att förebygga att det sker. Till vardags arbetar jag som psykolog på en psykosmottagning i Stockholm. Inom vården arbetar man förstås aktivt med detta men eftersom det här är en så viktig fråga för mig vill jag engagera mig även på ett mer övergripande plan.

Vad ger det dig att vara volontär för Suicide Zero?

– Utöver att det ger mig livsviktig kunskap är det också väldigt stärkande att utbilda andra engagerade människor som ofta visar stor uppskattning för att suicidfrågan tas på allvar. Jag är instruktör i Suicide Zeros Våga fråga, en utbildning om tidiga varningstecken vid psykisk ohälsa och med praktiska övningar i grundläggande samtalsmetodik med fokus på att våga ställa svåra frågor. Bland det mest givande jag vet är att möta nya människor som delar med sig av sina erfarenheter och perspektiv på saker och ting. Det innebär en ständig utveckling för mig, både professionellt och som privatperson!

Vad skulle du vilja se för förändring där du bor?

– Jag önskar att grundskola och gymnasium ökar fokus på psykisk hälsa och ohälsa. Jag önskar även se att vägen till vården blir enklare och snabbare. En dröm är förstås att stigmatiseringen kring psykisk ohälsa minskar, både där jag bor och överallt.

Vilka är dina bästa tips till andra som vill engagera sig?

– Läs på om vad det innebär att vara volontär och fråga gärna andra volontärer om deras upplevelser. Som volontär för Suicide Zero väljer du själv hur mycket du vill engagera dig. Det kan vara skönt att vila i den vetskap att man aldrig behöver göra mer än vad man för stunden orkar eller har tid med oavsett om man är ny volontär eller volontär sedan länge.

Vill du också bli volontär för Suicide Zero?

Var med och stötta vårt livsviktiga arbete.