Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj beloppAnge ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Livsviktiga snack logotyp

Pressmeddelande – En halv miljon Livsviktiga snack

13 ‪maj‬ 2024

I veckan skickas Suicide Zeros bok Livsviktiga snack ut till alla hushåll där det bor en nioåring. Årets utskick är en milstolpe då det innebär att projektet nu levererat en halv miljon böcker sedan starten.

– Intresset har bara vuxit genom åren, säger Anna Matzinger, projektledare för Livsviktiga snack på Suicide Zero.

I veckan får 115 076 föräldrar boken Livsviktiga snack i brevlådan. Boken och tillhörande sajt hjälper föräldrar att lära barn att sätta ord på sina känslor och uttrycka hur de mår, vilket gör att de löper mindre risk att drabbas av depression och dö i självmord längre fram i livet.

– Med Livsviktiga snack vill vi inspirera föräldrar att tillsammans med sina barn öva på att prata om allt, även sådant som kan vara lite knepigt i livet, säger Anna Matzinger.

Med start den 13 maj landar boken, för femte året i rad, hos drygt 115 000 föräldrar som har en nioåring hemma. Boken handlar om nyttan och glädjen av att kunna sätta ord på känslor och uttrycka hur man mår. Alla kan drabbas av en psykologisk kris i livet men med rätt verktyg ökar förutsättningarna att klara av den. Livsviktiga snack riktar sig särskilt till föräldrar med barn från nio till tolv år, men kan användas av alla med barn och ungdomar i sin närhet.

Initiativet Livsviktiga snack; en bok, ett Instagram-konto och en sajt full med verktyg som hjälper föräldrar att rusta sina barn för livet, är framtaget av Suicide Zero och har finansierats av bland andra Allmänna arvsfonden och Tim Bergling Foundation. Materialet är utvecklat i samråd med ledande barnpsykologer, psykiatriker, läkare, kuratorer och forskare och finns nu dessutom på en handfull fler språk än svenska.

– Intresset har bara vuxit genom åren och har bland annat lett till att vi nu också utvecklat ett läromedel för mellanstadiet, Livsviktiga snack i skolan. Det finns en otroligt stark vilja i samhället att stötta våra barn till ett bättre mående och vi är glada att kunna bidra med en del av lösningen för hur vi ska göra det, säger Anna Matzinger.

För mer information samt intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:

Anna Matzinger, projektledare

anna.matzinger@suicidezero.se

0707-17 18 50

Relaterade länkar