Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj beloppAnge ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Sara Lindqvist
Sara Lindqvist fick ångest för några år sedan men stängde in sina känslor. Till slut kände hon sig tvungen att antingen be om hjälp eller avsluta sitt liv. #jagvillgehopp

”Chefen släppte allt och såg till att jag fick hjälp”

14 ‪februari‬ 2019

Sara Lindqvist fick ångest för några år sedan men stängde in sina känslor. Till slut kände hon sig tvungen att antingen be om hjälp eller avsluta sitt liv. #jagvillgehopp

Kan du berätta om bakgrunden till varför du mådde dåligt?

— Jag har alltid haft för höga krav på mig själv. Varje gång när jag tycker att jag har misslyckats blir jag besviken. Mitt dåliga självförtroende har följt mig sedan barndomen.

— År 2015 drabbades jag för första gången av ångest. Därefter blockerade jag mina känslor tills för drygt ett år sedan. Det var svårt att kontrollera dem och det blev värre och värre. Till slut orkade jag inte mer. Jag stod mellan valet att be om hjälp eller att avsluta allt.

Vad var vändningen för dig?

— Jag satt på ett möte med jobbet och hade allt planerat. Om två dagar skulle allt vara över och min extrema smärta inombords skulle få ett slut. Min chef frågade om jag hade tid att stanna och prata och frågade ”hur mår du?”. Det kändes som om han såg rakt igenom mig. Jag sa hela sanningen utom vilken dag jag skulle ta mitt liv. — En timme senare släppte han allt och såg till att jag fick hjälp. Jag blev senare inlagd på en avdelning i två veckor. Fick äntligen rätt medicin och hittade mig själv igen, det var dom viktigaste dagarna i hela mitt liv. Jag har varit tacksam varje dag sen dess.

Vad vill du säga till andra som läser om det här och har det tufft?

— Våga be om hjälp, om vad som helst. Det kan vara allt från någon stor insats såväl som en liten, bara det kan få dig att bli lugnare och må bättre.

— De i din närhet vill stödja dig. Berätta för någon hur du mår. Om du inte vill prata med en nära vän eller en familjemedlem, välj någon du har förtroende för. När allt känns omöjligt och som om det inte finns något mer du kan göra, så finns det det ändå. Du är viktig och du ska finnas för du är bra precis som du är.