Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj belopp



Ange ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Porträttbild på Eva Wedberg, Tf generalsekreterare SZ
Eva Wedberg, Tf generalsekreterare Suicide Zero

Årskrönika 2024 

15 ‪januari‬ 2025

År 2024 var ett år av både framsteg och utmaningar inom området psykisk ohälsa och suicidprevention. Under året presenterade regeringen flera viktiga satsningar samtidigt som Socialstyrelsen rapporterade att antalet suicid ökade från 1 569 år 2022 till 1 617 under 2023. En viktig påminnelse om behovet av vårt arbete och vikten av de satsningar för barn och unga vi lanserade under året. 

Under året presenterade regering en rad satsningar inom området psykisk hälsa och suicidprevention där en av de viktigaste var den nya omfattande nationella strategin ”Det handlar om livet” som arbetats fram i samverkan med 27 olika myndigheter. De återinförde även en nationell hjälplinje och tillsatte en nationell suicidpreventiv samordnare. Vi såg också en ökning av medel till civilsamhället och förslag på att ett nationellt centrum för suicidutredningar ska inrättas för att lära av tidigare händelser. Samtliga är åtgärder som Suicide Zero har drivit för att de ska komma på plats och som förhoppningsvis ska leda till att antalet självmord minskar på sikt. 

Allt vårt arbete och det starka engagemang och stöd för frågan om självmord som ett samhällsproblem bidrar till att vi idag är landets mest välkända självmordsförebyggande organisation. Det är en väsentlig förutsättning för att vi ska klara vårt uppdrag på bästa sätt. 

2024 var året då vi lanserade tre nya satsningar för att motverka psykisk ohälsa och suicid bland barn och unga – Livsviktiga snack i skolan för årskurs 3 – 6, Våga berätta för högstadie- och gymnasieungdomar, och Idrottshoppet för tränare och ledare i idrottslivet. Vid årets slut hade omkring 19 000 barn och unga nåtts av någon av våra utbildningar, vilket är glädjande då vi ser en oroväckande trend av ökad psykisk ohälsa och suicid i denna grupp. Dessa satsningar hade inte varit möjliga utan stöd från Allmänna arvsfonden, Postkodstiftelsen, Tim Bergling Foundation och Kronprinsessparets stiftelse. Tack vare Göteborgs stad kunde vi även genomföra en kampanj som uppmärksammade att suicid är den vanligaste dödsorsaken bland barn och unga men att vi har verktyg för att hjälpa vuxna i deras omgivning att ta de livsviktiga snacken. 

Livsviktiga snack är också namnet på den bok vi i fem års tid har skickat ut till alla hushåll som har en nioåring i hemmet för att stötta föräldrar i hur man kan prata om livets upp- och nedgångar. Med årets utskick på 115 076 böcker nådde vi en milstolpe i och med att boken nu har levererats till mer än en halv miljon hushåll.  

Genom våra olika kommunikationskanaler och kampanjer nådde vi även ut brett i samhället med suicidpreventiva budskap och vad man kan göra för att söka hjälp eller stötta någon i sin närhet. För de som alltför väl känner till vad ett självmord innebär skänker det förhoppningsvis tröst att veta att det finns de som arbetar för att inte fler ska behöva uppleva samma sak. För de som inte har berörts av problemet vill vi förmedla att självmord är ett enormt samhällsproblem som angår alla och som det går att utbilda sig i. Detta arbete hade inte varit möjligt utan alla de gåvor och bidrag vi fick från privatpersoner, stiftelser, företag och myndigheter under året. 

I 2024 års Kommunbarometer – vår rapport som undersöker kommunernas suicidpreventiva arbete – såg vi glädjande resultat i form av att andelen kommuner som bedöms ha ett gott suicidpreventivt arbete gick från 6 procent 2023 till 32 procent 2024. Även om utvecklingen har skett från en mycket låg nivå och många kommuner har ett omfattande arbete att göra tills att man har utvecklat ett väl fungerande suicidpreventivt arbete, så pekar det på en tydlig positiv utveckling i kommunernas arbete med att förebygga självmord. 

För att hålla liv i frågan om vikten av suicidprevention har vi varit aktiva i samhällsdebatten genom debattartiklar om räddningstjänsternas roll och vikten av styrning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, att suicid i kollektivtrafiken måste förebyggas och att mer måste göras för att förhindra unga kvinnors självmord. Våra anställda och volontärer medverkade även i ett stort antal intervjuer i radio och TV för att prata om hur angeläget det är att våga prata om självmord. 

Den 10 september uppmärksammade vi traditionsenligt den internationella suicidpreventiva dagen med ljuständningar runt om i landet. På många platser anslöt människor för att minnas de som inte längre finns med oss och vi såg även ett enormt engagemang i form av rekordmånga gåvor till vårt arbete och att frågan lyftes i media över hela landet. 

Allt vårt arbete och det starka engagemang och stöd för frågan om självmord som ett samhällsproblem bidrar till att vi idag är landets mest välkända självmordsförebyggande organisation. Det är en väsentlig förutsättning för att vi ska klara vårt uppdrag på bästa sätt.  

Avslutningsvis vill jag rikta ett varmt tack till alla våra volontärer och medlemmar – ert outtröttliga arbete med att hjälpa oss att informera, påverka kommunpolitiker, pärla armband och på andra sätta stötta vårt arbete är ovärderligt. Det är tack vare ert engagemang er tid som en relativt liten organisation som Suicide Zero kan göra stor skillnad.  

Eva Wedberg
Tf Generalsekreterare Suicide Zero