På lördag drar Damallsvenskan igång efter förseningar på grund av Coronapandemin. Den landslagsmeriterade Anna Oscarsson hoppas på en säsong där den psykiska hälsan tas på lika stort allvar som spelarnas fysiska form när hon i år gör premiär i Eskilstuna United. Samtidigt blir hon ny ambassadör för organisationen Suicide Zero.
De senaste åren har flera fotbollsspelare vittnat om svårigheterna kring att tampas med psykisk ohälsa i en miljö som präglas av prestation och machojargong. Rickard Magyar (Hammarby IF) har bland andra varit ute och berättat offentligt om sin ångest, depression och att det var tufft att prata om det. Något som även Eskilstunaspelaren Anna Oscarsson upplevt.
Stora skillnader mellan fysisk form och psykisk hälsa
2018 mådde Anna Oscarsson dåligt. Hon kunde inte sova, kände sig deppig och började fundera på om det fanns någon mening med att leva. Efter att ha mått dåligt ett tag berättade hon detta för ledarna i föreningen. Det visade sig att de saknade verktyg för att bemöta henne och bad henne istället att vända sig till lagets läkare. Därefter blev det tyst från ledarnas håll.
När jag mådde psykiskt dåligt var det ingen som frågade mig om mitt mående. När jag några månader senare skadade baksidan av mitt lår fick jag dagligen frågor kring min fysiska status. Inte heller då frågade någon hur jag repade mig mentalt. Det blev tydligt för mig att min psykiska hälsa inte togs på samma allvar som min fysiska. Även som idrottare är det viktigt att kunna prata med sina närmaste kollegor när man mår dåligt och att samtalet är respektfullt och tas på allvar, säger Anna Oscarsson, fotbollsspelare i Eskilstuna United DFF.
Caroline Jönsson, före detta landslagsspelare och numera legitimerad psykolog och Vice ordförande i intresseorganisationen Spelarföreningen menar att någonting bör göras åt rådande situation.
Anna Oscarssons erfarenheter är ett tydligt exempel på att det finns kunskapsbrister kring hur man förebygger och bemöter personer med psykisk ohälsa inom idrotten. Vi har inlett diskussioner med Suicide Zero och andra parter inom idrotten om att ta fram rutiner för tillfällen som dessa. Det slutgiltiga målet är att det inte ska råda några oklarheter kring hur man bemöter någon som mår dåligt, säger Caroline Jönsson, legitimerad psykolog och Vice ordförande Spelarföreningen.
Förhoppningen är att dessa rutiner inte bara stannar på elitnivå utan blir norm även i lägre divisioner och i ungdomsfotbollen samt inom andra idrottsgrenar.
Kunskap och riktade insatser kring psykisk hälsa nära människors vardag, som i detta fall är på fotbollsplanen, är viktigt för att minska antalet självmord. Vi tror att många unga tjejer kan känna igen sig i Anna och i den psykiska ohälsan som kan uppstå i samband med höga prestationskrav. Därför är vi otroligt glada över att välkomna Anna som en av våra ambassadörer, säger Zu-Yon Han, ansvarig för ambassadörer på Suicide Zero.