Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj belopp



Ange ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Puffbild utbildningar start

Kommentar: Suicidanalysutredningen

01 ‪oktober‬ 2024

Under förmiddagen presenterades den så kallade Suicidanalysutredningen för socialminister Jakob Forssmed. Utredningens syfte har varit att skapa bättre förutsättningar för ett effektivt och ändamålsenligt suicidpreventivt arbete i landet.

Bland annat föreslås en nationell utredningsfunktion (det som ibland kallas ”haverikommission”) som ska ligga under Folkhälsomyndigheten. Utredningsfunktionen ska bidra till ökad förståelse kring varför människor tar livet av sig, oavsett om individerna haft kontakt med vården/psykiatrin eller inte. Vid samtliga fall då den av suicid avlidna individen var ett barn föreslår Suicidanalysutredningen att utredningsfunktionen kopplas på.

Det sistnämnda är något Suicide Zero förespråkat i många år. Vi välkomnar därför Suicidanalysutredningens förslag och hoppas att regeringen gör sitt bästa för att skyndsamt förbereda att förslaget kan bli verklighet.

Att alltid göra en utredning då ett barn tagit sitt liv innebär att vi kan få mer kunskap om hur det kunde hända och vad vi som samhälle måste göra för att det inte ska hända andra.

Suicide Zero vill även se att mer medel avsätts för att stärka den suicidpreventiva forskningen om självmord bland barn och unga. Det saknas i dag grundläggande kunskap på området.