Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj belopp



Ange ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Bild på persons ben som har räddningstjänstkläder på sig.

Pressmeddelande: Ny undersökning: Landets räddningstjänster får inte förutsättningar att stoppa självmord  

10 ‪sepember‬ 2024

En ny undersökning från Suicide Zero visar att en majoritet av räddningstjänsterna inte har med självmordsförsök i sina handlingsprogram för olyckor. Bristen på systematiskt arbete kan leda till att medarbetare inte är rustade för att hantera självmordsförsök och att räddningstjänsten avstår från att rycka ut vid larm. 

Tisdagen den 10 september är det Suicidpreventiva dagen, en av världshälsoorganisationen WHO instiftad dag för att uppmärksamma självmordsförebyggande arbete och minnas de som dött i suicid. I samband med dagen presenterar Suicide Zero en sammanställning där man undersökt 92 räddningstjänster runt om i landet. Sammanställningen visar att riktlinjer kring suicidförsök saknas i många av de handlingsplaner för förebyggande och räddningsinsatser som räddningstjänsterna är skyldiga att ta fram. Endast 22 räddningstjänster definierar suicid som en olyckstyp och bara i 29 planer har suicidförsök en egen rubrik.

Räddningstjänsterna får inte samma förutsättningar från staten för att hantera självmordsförsök som de får för att hantera till exempel bränder eller bilolyckor. Brandkåren har på många håll i landet en viktig roll i att förhindra självmord, därför behöver de få riktlinjer och stöd, säger Eva Wedberg, tf generalsekreterare på Suicide Zero. 

Av undersökningen framgår att många räddningstjänster inte är rustade för att hantera självmordsförsök. Det kan till exempel innebära att räddningstjänsten inte åker ut på självmordslarm, något som kan vara av särskilt stor betydelse i delar av landet där räddningstjänsten oftast är först på plats efter samtal till 112. Skälet till att många räddningstjänster inte arbetar strukturerat med frågan är att de riktlinjer och det stöd som räddningstjänsterna får från staten för att bidra till att färre människor dör eller skadas inte omfattar suicidförsök. Det ställs till exempel inga krav på att handlingsplanerna ska innehålla delar som handlar om suicid. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) styr räddningstjänsternas arbete.  

Räddningstjänstens roll vid suicid måste regleras och MSB bör få i uppdrag att stödja brandkårernas insatser för att förhindra självmord, säger Eva Wedberg. 

Sammanställning av räddningstjänstens insatser vid självmordsförsök (PDF)

Här finns information om var i landet du kan vara med och högtidlighålla Suicidpreventiva dagen.