Hoppa till huvudinnehållet
Ge en gåva
Ge en gåva

Swisha en gåva

Ingen människa ska behöva må så dåligt att självmord blir den enda vägen ut. Tack för att du hjälper oss att rädda liv!

1. Välj belopp



Ange ett giltigt telefonnummer

När du ger en gåva sparas dina uppgifter. Läs mer här.

Genomfört

82%

Ditt resultat

Nästan där! För att kunna gå vidare behöver du få minst % rätt på quizet. Här nedanför kan du läsa igenom dina svar och se vad du behöver öva på lite extra!
Bra jobbat!
Här nedan kan du läsa igenom dina svar!

Vill du fortsätta utvecklas som ledare?

Vi vill gärna skicka dig information om våra webbinarier och annat som kan vara användbart för dig som tränare / ledare inom idrotten.

Vi sparar de uppgifter du registrerar bland annat för att du ska få aktuell information från oss. För mer information, läs gärna vår integritetspolicy.
Kapitel 4 - Att prata om det

Att prata om självmord 

Men … vågar jag verkligen fråga om personen har tankar på att ta sitt liv? 

Kom ihåg att det inte finns några belägg för att samtal om självmord ökar risken för att någon ska ta sitt liv. Tvärtom finns forskning som visar att det kan fungera förebyggande. Därför är det aldrig farligt att fråga någon om de har självmordstankar. 

Det är vanligt att en person som har självmordstankar tror att man är en belastning för omgivningen och därför drar sig för att själv berätta. Då kan det vara väldigt befriande att någon annan frågar.  Även om det finns olika varningssignaler kan vi aldrig veta om någon tänker ta sitt liv. Därför är det viktigt att våga fråga! 

Frågor du kan ställa är till exempel: 

  • ”I din situation kan man ha tankar om att inte orka leva och att det skulle kunna vara en utväg att ta sitt liv. Är det så för dig?” 
  • ”Har du tänkt att det vore bättre om du vore död?” 
  • ”Har du funderat på att ta ditt liv?” 
  • ”Har du funderat över hur du skulle göra för att ta livet av dig?” 
  • ”Har du någon gång varit nära att ta ditt liv eller gjort självmordsförsök?  
  • ”Har du förberett dig för att ta ditt liv?” 

 

Lova aldrig att hålla självmordstankar hemliga 

Ibland vill personen inte att du ska tala med andra om hur den mår. Men lova ALDRIG att hålla självmordstankar hemliga. Du kan vara tvungen att kontakta vården om det handlar om liv eller död. Det går oftast att reparera relationen efteråt. Finns fara för livet så är det bättre att vara för aktiv än för avvaktande.  

Lämna aldrig en självmordsnära person ensam. Om situationen är akut, ring alltid 112 eller åk till en akutmottagning.  

Som vi har tagit upp tidigare så är det en myt att den som talar om att ta sitt liv inte gör det. Vi ska alltid ta uttalade tankar på självmord på allvar. 

pil grön

Tänk på: Du kan behöva fråga flera gånger för det kan ta tid att våga öppna upp om att man mår dåligt och eventuellt har tankar om att ta sitt liv.